Dřevěné a montované konstrukce

Bílé schodiště ve vile Košťál na Babě

Ateliér Jaroušek Rochová architekti se zabývá převážně rezidenční architekturou. „Chceme, aby naše domy souzněly s místem, byly přirozeně působícím prvkem, ale také obohacením dané lokality,“ říká Magdalena Rochová a pokračuje: „Zásadní je pro nás souhra exteriéru a interiéru s důrazem na každý detail. Schodiště vnímáme jak sochu domu, které má jasné místo v dispozici domu. Mělo by být dobře funkčně zapojeno do domu a mělo by umět dům chytře oživovat a propojovat. Mělo by mít materiálovou souhru, ale i vhodné střídání materiálů. A mělo by být vzdušné.“

Rekonstrukce vily Košťál na Babě
Vila Košťál č. 9, která je příkladem funkcionalistické architektury v Čechách, byla postavena v Osadě Baba. Jedná se o jedinečnou lokalitu ztvárňující ideje bydlení 30. let 20. století. Plánování osady se datuje od roku 1928–1932. Výstavba domů a zaplňování osady probíhala v etapách. V první bylo do roku 1932 postaveno 23 domů, v letech 1933–34 vzniká pět dalších vil včetně vily Košťál. I když byla vila postavena až po ukončení okolní výstavby, byla jejím logickým pokračováním. Podle projektu Františka Kerharta dům nechal pro svou čtyřčlennou rodinu vybudovat profesor ČVUT Ing. Jan Košťál.

Původní stav před rekonstrukcí
Interiér vily byl v dezolátním stavu a byl poznamenám rozdělováním na více bytových jednotek. Schody byly proto v minulosti dodělávány a předělávány.Servisní schodiště do 1. PP a 3. NP nepokračovaly v původním tvaru hlavního schodiště z 1. NP do 2. NP

Dům i zahrada byly před rekonstrukcí ve velmi špatném stavu. Při návrhu jsme se snažili o co nejcitlivější přístup, respektovaní návrhu architekta Františka Kerharta i myšlenek funkcionalismu. Při navrhování rekonstrukce jsme se řídili třemi záměry – propojit dům se zahradou, výrazně neměnit hmotu domu ani fasády a při výměně oken zachovat jejich subtilnost, která je pro tento typ domů typická. A která se často bohužel při rekonstrukcích vytrácí. Při studiu v archivech jsme našli více verzí původních plánů od Františka Kerharta, které nám poskytly cenné informace a díky kterým jsme si byli jisti našimi úpravami.

Východní rozlehlá zahrada s terasami nebyla v kontaktu s obytnou částí, nově jsme ji tedy propojili se zahradou velkým oknem. Terénní nerovnosti, hlavně před domem v jižní části pozemku, i kvalita východních teras v úrovni obytného patra byly nevyhovující. Upravili jsme jižní část zahrady a propojili ji s domem. Vzniklo tak polozapuštěné patio s vodním prvkem a schodištěm do východní části zahrady. Dále jsme navrhli drobnou úpravu hmoty domu – velikost střešní části původní prádelny se sluneční terasou. Prádelnu jsme mírně rozšířili, tím mohla vzniknout ložnice s výhledy na Prahu.

Původní stav dispozic byl v některých částech interiéru poznamenán zásahy a rozdělováním na více bytů z let minulých. Dispozice jsme proto vyčistili, strukturu využití pater a pozice schodiště jsme ale zachovali. Díky konstrukčnímu systému domu (železobetonové konstrukci kombinované s obvodovým cihelným zdivem) jsme celé hlavní obytné patro propojili. V interiéru jsme chtěli materiálově zachovat čistotu, jednoduchost a funkcionalistický duch domu.

Rekonstrukce vily Košťál na Babě
Autoři: Magdalena Rochová, Radek Jaroušek / Atelier JRA Jaroušek Rochová architekti
Spolupráce: Radek Brandejs
Užitná plocha: 360 m2
Fotografie: archiv autorů, Filip Šlapal

Autorská zpráva

Schodiště
Schodiště vily je jednou z mnoha unikátních realizací významných českých architektů ze 70 ateliérů, prezentovaných ve fotografiích v prvním vydání reprezentativní monografie SCHODY 1 – Monografie schodišť od českých architektů za posledních 30 let, která byla představena a slavnostně pokřtěna 20. května letošního roku na odborné konferenci Schody. Součástí konference byla i prezentace Magdaleny Rochové, která detailně představila stavbu nového, tzv. bílého schodiště vily Košťál.

Pro čtenáře časopisu jsme ve spolupráci s Magdalenou Rochovou připravili následující zkrácenou verzi její prezentace.

-redakce-

Publikováno v časopise Materiály pro stavbu 4/2024

Přidejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*