Projekty

Modernizace pardubického letiště skončí v červenci

Modernizace pardubického civilního letiště za zhruba 260 miliónů korun bez DPH skončí v červenci. Stavba, která začala zhruba před rokem, zahrnuje rozšíření dráhy, vybudování palivového hospodářství a dalších ploch pro pohyb aut a technického zázemí.
Přepravní společnosti i díky tomu začaly letiště vnímat jako moderní a rozvíjející se a zvýšil se jejich zájem o ně, řekl novinářům Jan Andrlík, ředitel společnosti East Bohemian Airport (EBA), která letiště provozuje.
Proti minulému roku stoprocentně vzrostl počet letů z východu. „Létáme dnes osmkrát týdně z Moskvy a od června zahajujeme dvakrát týdně lety z Petrohradu,“ uvedl Andrlík. Rozšířily se i charterové lety pro cestovní kanceláře, přibyl spoj na Mallorku, další destinace posílily četnost letů.
Rozšíření pohybových ploch a spojovací dráhy letiště je již hotové, dokončují se nádrže a systém palivového hospodářství. Zázemí s uskladněnou technikou pro obsluhu letadel bude nově v těsné blízkosti manipulačních ploch.
Letiště na modernizaci získalo z evropských fondů 85 procent uznatelných nákladů. Kvůli obavě ze zmanipulovaného tendru byla dotace na konci loňského roku pozastavena, po více než dvou měsících bylo financování obnoveno. Podle Andrlíka to nepřineslo vážnější zdržení ani prodražení stavby.
Letiště by v budoucnu chtělo také vybudovat nový odbavovací terminál, který omezuje jeho rozvoj. Připravují se podklady pro územní řízení, poté bude zpracován projekt stavby pro stavební povolení. „Financovat by se mohla z evropských nebo českých dotací, další možností je získání partnera pro letiště nebo, kdyby provoz výrazně narůstal, dodavatelský úvěr, který by se splácel z výnosů firmy,“ řekl předseda představenstva EBA Jiří Skalický. Pokud by letiště nový terminál postavilo, mohlo by podle něj převzít i některé lety z pražské Ruzyně.
Pardubické civilní letiště vloni odbavilo o pět procent cestujících více než rok předtím. V roce 2010 využilo jeho služeb 62 300 lidí, minulý rok o téměř 3000 více. O lepší výsledky se zasloužilo zvláště letecké spojení s Ruskem. Minulý rok z Pardubic odlétaly zájezdy cestovních kanceláří do Bulharska, Řecka a Turecka. Lety mezi Pardubicemi a ruskými městy však byly dominantní, tvořily asi 70 procent.
zpráva ČTK