Zajímavá stavba

Školka s otevřenou náručí

Nová mateřská školka byla navržena pro 50 dětí, díky svému řešení ji autoři pojmenovali GALAXIE eR, kde poslední písmeno znamená RADOST. Její tvar navrhli s ohledem na okolní zástavbu, komunikační vztahy, nárožní polohu a také na orientaci pozemku tak, aby proslunili vnitřní prostory i atrium a umožnili výhledy do lesoparku. Před budovou vznikl veřejný prostor se zelenými ostrůvky

Ve Varnsdorfu byla nedávno dokončena stavba školky s půdorysem elipsy, uvnitř tak mohl vzniknout další elipsovitý prostor pro otevřené atrium. Zděný objekt má plochou zelenou střechu, stěny a pilířez cihelného zdiva doplňují podpory z ocelových sloupků. Kvalitní vnitřní prostředí zajistí akustické cihly.

Pro originální řešení budovy se autoři projektu rozhodli ve chvíli, když se seznámili s okolní zástavbou a komunikačními vztahy lokality. Školka stojí na nároží, v jejím bezprostředním okolí navrhli veřejný prostor se zelenými ostrůvky.

Vnitřní dispozice tvoří dvě samostatná oddělení pro 25 dětí s provozním a hygienickým zázemím, gastro provozem a multifunkčním sálem v pomyslném středu. Třídy a herny jsou symetricky orientované v bočních křídlech – autoři je řešili jako otevřený prostor, z vnější strany ohraničený vestavným mobiliářem s policemi na hračky, skříněmi, mobilními kontejnery a pásovými a bezrámovými čtvercovými okny osazenými ve výšce očí dětí. Zahrada se tak stala součástí interiérů a dotváří harmonické prostředí školky.

„Interiéry jsme navrhli jako neutrální prostředí. Kombinovali jsme tu světle šedé podlahy z přírodního linolea, březovou překližku, bílou výmalbu stěn a akustické děrované podhledy s kruhovými svítidly. Ve výsledku tak vynikají barevné akcenty herních prvků, mobiliáře i zahrady,“ uvádí architekt Radomír Grafek.

Situace

Nosné konstrukce
Přízemní objekt má plochou zelenou střechu elipsovitého tvaru s nízkou atikou, resp. vyvýšenou částí střechy nad multifunkčním sálem, který je založen na betonových monolitických pasech a železobetonových patkách pod ocelovými sloupy. Tepelná izolace základů pod úrovní terénu byla z vnější strany provedena z extrudovaného soklového polystyrenu, mezi pasy a patkami je ze štěrku z pěnového skla v tl. 300 mm po zhutnění. Svislé nosné konstrukce tvoří liniové a bodové podpory. Stěny a pilíře z cihelného zdiva doplňují podpory z ocelových sloupků, které jsou v par­tiích kolem atria a částečně i u obvodu stropní / střešní desky.

Zdění do oblouku
Obvodové zdivo autoři navrhli z broušených ci­helných bloků s minerální izolací porotherm 38 TB Profi Dryfix. Pro založení zdiva byl navržen impregnovaný cihelný broušený blok Porotherm T Profi s minerální izolací pro sokl tl. 30 cm.

„Při zdění do oblouku docházelo k rozevírání vnějšího líce zdiva. Toto rozevření jsme řešili s technikem zdicího systému tak, že se svislé spáry vyplnily ještě před vyzdívkou,“ říká architekt Grafek.

Šířka rozevření do 5 mm se nevyplňovala, od 6 do 10 mm byla vyplněna standardní montážní PUR pěnou (po zatvrdnutí se přebytečná pěna zařízla s hranou vnějšího líce bloku; seříznutá PUR pěna se pak přetáhla lepidlem pro zajiště­ní UV stability). Šířka rozevření 11–15 mm byla vyplněna také standardní montážní PUR pěnou – po zatvrdnutí se přebytečná pěna vyškrábla do hloubky 2 cm a dutina byla vyplněna tepelněizo­lační maltou po vnější líc bloku. Pokud se objevila šířka rozevření 16–30 mm, použila se už v první fázi zdění tepelněizolační malta do styčných spár.

„Organický tvar školky zrcadlí otevřenost, volnost pohybu, harmonii a krásu. To všechno je myslím pro děti důležité. Atrium se zahradou je v budově dominantní, stalo se středem veškerého dění. Svým ztvárněním symbolizuje ideu rajské zahrady. Vizuální i fyzické propojení atria se zahradou dále rozehrává představu výstupu dětí z ráje do okolního světa,“ říká architekt Grafek
V interiérech autoři kombinovali světlé podlahy z přírodního linolea, březovou překližku, bílou výmalbu stěn a akustické děrované podhledy s kruhovými svítidly. Ve výsledku tak vynikají barevné akcenty herních prvků, mobiliáře i zahrady

Akustické příčky
Pro příčky mezi hernami dětí autoři vybrali cihly AKU Profi. jedná se o cihly s výbornou ochranou proti hluku, vysokou pevností a s možností rych­lého zdění na tenkovrstvou maltu.

Výhody cihel AKU Profi
1. výrazně lepší akustika než cihly Porotherm Profi o 5–7 dB
2. vyšší pevnost cihly o 30%
3. možnost vrtání do zdiva s příklepem
4. vyšší pevnost kotvení hmoždinek o 50 %
5. vyšší tepelná kapacita a tím i tepelná setrvačnost stěny
6. možnost rychlého zdění na tenkovrstvou maltu
7. není nutné si hlídat výškový modul pro kotvy u staveb z cihel Profi

    Půdorys
    Řezy
    Diagramy

    Technologie skládání broušených cihel, kterou používá společnost Wienerberger, řeší i styčné spáry mezi cihlami – cihly jsou opatřeny systémem per a drážek bez kapes pro vyplnění zdicí maltou, která se při provádění zdiva z broušených cihel nepoužívá. Jsou o 30 % pevnější než běžné cihly, dvakrát lépe se do nich kotví a eliminují o 3 až 7 dB více nežádoucího hluku. Proto pokud investor použije na obvodové stěny jednovrstvé zdivo Porotherm, společnost Wienerberger garantuje, že zajistí o 50 % klidnější vnitřní prostředí. Akustické cihly se dodávají ve čtyřech variantách tloušťky.

    „Místo 48 dB u běžné cihly o tloušťce 30 cm dokáže ta akustická ztlumit i 55 dB. Těsně za ní následuje 25 AKU Z Profi, která odizoluje 54 dB. V případě relativně lehkých cihel 17,5 Profi a 19 AKU Profi se dostáváme na rozdíl 7 dB. U nejhubenějších cihel o tloušťce 11,5 cm ocení vylepšení především ti, kdo staví příčky a nechtějí, aby se šířil hluk z místnosti do místnosti. Izolace proti míře hluku 46 dB, kterou poskytují úzké akustické cihly, změní i hlasitou hudbu v tichý podkres,“ říká Martin Tichý, produktový manažer společnosti Porotherm.

    Originální fasády
    Na fasádách školky je omítka s povrchovou úpravou speciální vyhlazovací stěrky v dekoru betonu bílé barvy (bílý cement) s charakterem zavibrovaného odlitého betonu. Podklad byl vyrovnán speciální stěrkou. Venkovní souvrství systému jsou pružná a velmi odolná, hydrofobní a upravená proti růstu hub a plísní. Čištění těchto ploch je možné tlakovou vodou.

    „Výjimečnou vlastností tohoto povrchu je originální vzhled. Provedení je sice náročnější, uplatní se zde ale rukopis řemeslníka. Proto je také vždy třeba, aby před realizací udělal řemeslník vzorek, který jsme společně s investorem schválili,“ dodává autor projektu.

    Řešení střechy
    Nosné konstrukce železobetonové střešní desky mají půdorys 50 × 32 m. U vstupní části byla doplněna ztužujícími žebry tak, aby se zvýšila její tuhost a snížily deformace okraje. Nad foyer a společenským sálem autoři řešili prosvětlení prostor prostupem v železobetonové desce, nad ním je zvýšená lehká střešní konstrukce. Tato střecha tedy byla koncipována s primárně nosnou ocelovou konstrukcí, která vynáší do podpor zatížení od dřevěné konstrukce vlašských krokví. Podpory tvoří subtilní ocelové sloupky.

    Dispozice tvoří dvě samostatná oddělení se zázemím, gastro provozem a multifunkčním sálem v pomyslném středu. Třídy a herny jsou symetricky orientované v bočních křídlech

    Mateřská škola Západní Varnsdorf
    Investor:
    Město Varnsdorf
    Architekt a projekt: RG architects studio – Radomír Grafek; spolupráce Zdeněk Navrátil, Daniel Koloc
    TDI: Ing. Michal Ludvík
    Dodavatel stavby: STAMO, s. r. o., Děčín; stavbyvedoucí Martin Machek
    Zastavěná plocha: 1120 m2
    Hrubá podlahová plocha: 790 m2
    Užitná plocha: 753 m2
    Plocha pozemku: 6188 m2
    Náklady (včetně přeložky CZT, demolice výměníkové stanice, rozšíření parkoviště, bez DPH): 84,5 milionu korun

    Vstupní část s víceúčelovým sálem je prosvětlená shora

    Interiéry
    Podlahy se realizovaly z litého cementového potěru, který se před další vrstvou podlahy přebrousil. Nášlapné vrstvy tvoří polyuretanová stěrka, protiskluzné PVC a přírodní dřevité linoleum bez obsahu korkové moučky.

    Střešní světlíky, okna a vstupní dveře jsou z bezrámového systému s izolačním trojsklem. Otevíravé části oken a dveří jsou dřevěné, oboustranně slícované. Ve zvýšené části byla vzhledem k tvaru navržena oblouková trojskla v bezrámovém provedení v kombinaci s otevíravým prvkem.

    Stropní konstrukce zakrývají sádrokartonové podhledy z křižujících se CD profilů ve dvou úrovních (hlavní a montážní profily) opláštěné jsou deskami tl. 12,5 mm. V některých místnostech jsou akustické bezesparé podhledy z děrovaných desek (rozptýlené kulaté děrování, bílá tkanina).

    -vis-
    Foto: BoysPlayNice

    Publikováno v časopise Materiály pro stavbu 4/2024

    Přidejte komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    *