Aktuality

Zasklení IZOS splňuje přísné technické standardy ČKAIT 

Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT) vydala v dubnu druhou verzi Technického standardu pro Návrh skleněných prvků ve stavebnictví (TS03). Účinnost dokumentu je platná od 1. července a přesně naplňuje vize společnosti HELUZ IZOS, která patří k předním tuzemským dodavatelům zasklení a která dlouhodobě působí v oblasti edukace odborné i laické veřejnosti v této oblasti. 

Technický standard ČKAIT zjednodušeně řečeno stanovuje technické požadavky, které má stavební konstrukce, proces, nebo služba splňovat. Závazný sice není, ale respektování jeho zásad významně zvyšuje efektivitu provozu díky minimalizaci poruch plynoucích z nevhodného řešení. 

Technický standard řeší základní oblasti, které je nutné zohlednit při návrhu skleněných prvků ve stavebnictví a na základě dosavadních poznatků z oboru stanovuje obecné zásady, postupy a doporučení k navrhování skleněných prvků.

Přesně v duchu filozofie výrobce HELUZ IZOS řeší technický standard zasklení jako součást ekonomicky efektivního a udržitelného provozu stavby již ve fázi jejího návrhu. Významně se tak snižují rizika spjatá s použitím skleněných prvků a zlepšuje se celkové koncepční řešení navrhované budovy. 

Smluvní strany se mohou při specifikaci předmětů smlouvy odkazovat na technický standard jako na odborně kvalifikovaný předpis. K tomu slouží především obsáhlý seznam přesných termínů a definic v oblasti skleněných prvků. Uživatelům zároveň zpřesňuje orientaci v sortimentu. 

Dokument dále velmi podrobně řeší požadavky na skleněné prvky. Především jde o mechanickou odolnost a stabilitu nebo bezpečnost provozu. Sekce bezpečnosti provozu velmi přesně specifikuje parametry bezpečnostního zasklení s doporučením na integraci lokálního mechanického jištění. Dokument rovněž uvádí, že porucha skleněného prvku by neměla způsobit progresivní poruchu sousedních skleněných prvků či konstrukcí. 

Obsáhlou část dokumentu věnuje ČKAIT statickým a dynamickým požadavkům na skleněné prvky, ve kterých velmi podrobně specifikuje požadavky vodorovné, svislé i šikmé prvky. Uvádí nejen požadované parametry zasklení, ale rovněž podrobný popis správné instalace. 

Zajímavou kapitolou je řešení teplotních šoků, kterým může být sklo vystaveno a opět podrobný popis toho, jakým způsobem zabránit dopadům těchto jevů na zasklení. Dokument uvádí například přípustné vzdálenosti topných těles od zasklení, ale rovněž jeho vhodné parametry. 

V poslední části dokument doporučuje parametry projektové dokumentace pro provádění staveb. Vyžaduje, aby specifikovala nejen návrhové zatížení, ale rovněž materiálovou specifikaci skla, jeho tloušťku, opracování hran, druh a počet fólií, koncepční způsob uchycení prvků apod. 

V praxi by tak díky tomu mělo dojít k velmi přesné specifikaci výrobků, která poskytne koncovému zákazníkovi jistotu při výběru kvalitních skleněných prvků.

Společnost HELUZ IZOS se dlouhodobě věnuje rozsáhlému testování svých výrobků a disponuje širokou databází výsledků. Klientům nabízí bohatou škálu úprav zasklení, včetně broušení hran, tepelného tvrzení nebo HST prohřívání. Její zákazníci tak mají jistotu vysoce kvalitních certifikovaných výrobků s veškerými předpoklady pro splněný náročných souvisejících předpisů. 

www.izos.cz
Zdroj: ZDE