Aktuality

Proměna levého břehu Ostravice pokračuje

Pokračuje práce druhá fáze Levobřežní foto: Lukáš Kaboň

Nezvyklou podívanou mohou zaznamenat lidé při procházkách po nábřeží Ostravice pod nově zbudovaným ostravským City Campusem. V čilém pracovním procesu mohou spatřit pracovní stroje, které pokračují v revitalizaci levého břehu řeky. Zhotovitelem druhé fáze těchto prací je společnost K2 stavební Moravia, náklady na proměnu místa činí takřka 32 milionů korun bez DPH.  Vizi, jak bude revitalizovaná lokalita vypadat, vtiskla úseku Levobřežní společnost CHVÁLEK ATELIÉR. Prostor propojení Levobřežní a Havlíčkovo nábřeží navrhla společností RSE Project. Práce si vyžádají celkem 52 týdnů, nicméně realizovány budou v etapách. První část stavby bude zhotovena letos do podzimu, druhou etapu předpokládáme ve stavební sezóně roku 2025 a hotovo by mohlo být na podzim příštího roku. 

Proměna území zatraktivní dotčený veřejný prostor, naváže na první fázi revitalizace levého břehu Ostravice v úseku mezi mostem Na Karolině a Střelniční ulicí, která byla dokončena v závěru roku 2022. Dojde také ke zklidnění ulice, rychlost jízdy v místě bude snížena na maximálně 30 km/h, vznikne komfortnější prostor pro cyklisty i chodce. Stavba je součástí významné proměny území. První projekt cílící k estetizaci Havlíčkova nábřeží se datuje do let 2012/2013. Nábřeží tehdy obohatily dvě visuté vyhlídkové galerie. Nicméně proměna území zdaleka nekončí, v přípravách je také rekonstrukce mostu Na Karolině,“ vysvětluje Břetislav Riger, náměstek primátora pro investice a dopravu.   

Levobřežní_revitalizace nábřeží Ostravice za výstavištěm Černá louka zdroj: CHVÁLEK ATELIÉR

Lidé, procházející podél Ostravice ve zmíněném místě, mohou pozorovat, jak stavební stroje usazují kameny, které břeh zpevní. Následně velké kameny doplní i kameny menších rozměrů a vytvoří tak břeh dle návrhu architektů. Vzniknout by měl přívětivější prostor pro cyklisty i chodce, propojující univerzitní kampus a odpočinkovou zónu kolem řeky. Připravována je také proměna Černé louky a nevzhledná lokalita se postupně stává vyhledávanější ve chvílích odpočinku. Dlouhodobějším cílem je vznik pohodlného cyklistického a pěšího spojení z centra města okolo mostu Miloše Sýkory a kampusu až do Dolních Vítkovic. 

První etapa prací v úseku Levobřežní obsáhla vybudování propojovacích chodníků, schodiště pod City Campusem Ostravské univerzity, doplněno bylo veřejné osvětlení a opomenuty nebyly ani sadové úpravy revitalizované části města či potřebný mobiliář.   

Tisková zpráva Ostrava!!!