Materiály

Stavba schodiště Ytong je jednoduchá a efektivní pro investora i realizační firmu

Pórobetonové schody Ytong jsou atraktivní nízkou hmotností, jednoduchou instalací a velmi snadným opracováním. Pokud je hrubá stavba také z pórobetonu, jsou pro investora i stavební firmu jednoznačně výhodnější – kvalitativně, časově i finančně. 

Ucelený stavební systém Ytong nabízí praktické prefabrikované řešení schodiště z pórobetonu Ytong, připravené přesně podle projektové dokumentace. Nabídka schodů z pórobetonu Ytong reaguje i na úsporné trendy posledních let, které často zařazují do projektů schodiště se zakřivenými rameny. 

Schodiště Ytong je univerzální, variabilní a dá se hned po pokládce využívat

Velkou předností pórobetonového schodiště Ytong je vysoká přesnost a možnost postavit jej a užívat ve velmi krátké době. Společnost Xella jako jeho výrobce také zdarma dodává první návrh schodiště.

Jednotlivé díly jsou při dodávce již nařezány na míru, takže odpadají úpravy a schodiště můžete rychle a snadno sestavit. Samozřejmostí je neomezené spektrum povrchových úprav a podlahových krytin.

Hlavu si nemusí autor projektu dělat ani s tím, jestli se mu podaří trefit se do prostorových dispozic – variabilita tvarů je opravdu vysoká. Dají se s ním uspořit i náklady na stavbu, protože výstavba schodiště nezablokuje řemesla a lidi a práce na objektu budou moci bez problémů pokračovat. Předností je také  snadná manipulaci, navíc je to stavební prvek, který svým složením a vlastnostmi pozitivně ovlivňuje i klima v interiéru.

Montáž schodiště je velmi jednoduchá, nevyžaduje žádné tesařské ani jiné pomocné konstrukce a speciální nářadí

Běžné schodiště v rodinném domě smontují dva zedníci za jednu pracovní směnu. Jednotlivé stupně se ukládají na podezdívku tl. 125 mm na vápenocementovou maltu, je-li práce dostatečně přesná, lze použít tenkovrstvou zdící maltu. Výhodná, i když koordinačně náročnější, je montáž přímo do nosného zdiva během hrubé stavby. Schodiště je v tomto případě použitelné již při montáži a betonáži stropu. Dalším možným řešením montáže je uložení na nerezové kotvící prvky v nosném zdivu schodišťového prostoru.

Uložené schodišťové stupně jsou již následující den po montáži plně zatížitelné. Jejich povrch je dokonale rovný a tvoří ideální podklad pro pokládku libovolné krytiny. Díky použitému materiálu stupně s vysokou pevností nejsou jednotlivé stupně náchylné k poškození.

Užitečnou pomůckou při stavbě schodiště Ytong je podrobně popsaný montážní postup a videopostup.