Aktuality

Praha připravuje digitální mapu stavebních prací

Pražští radní přípravou mapové aplikace pověřili Institut plánování a rozvoje (IPR). Ten by měl ve spolupráci s dalšími městskými institucemi zkompletovat dostupné informace o plánovaných opravách a výstavbě, které budou mít vliv na dopravní situaci ve městě. Cílem je vytvořit přehledný digitální nástroj, který v hlavním městě umožní efektivněji plánovat stavební práce a dopravní výluky a minimalizovat jejich dopad na kvalitu dopravy. 

Provoz v hlavním městě je výrazně ovlivněn stavebními aktivitami, ať jde o novou výstavbu, modernizaci či úpravy stávající dopravní a technické infrastruktury. Realizátory stavebních prací jsou, jak městské instituce, městské části, tak státní nebo privátní subjekty. 

V Praze se aktuálně hodně staví, což je jasný signál, že se město modernizuje a posouvá kupředu. Zatím ale bohužel nikdo nevymyslel, jak rozvíjet město bez uzavírek. TSK sice své plánované uzavírky s městskými částmi pravidelně projednává, ale uzavírky potřebuje ke své práci celá řada dalších investorů, jako jsou třeba plynárny, vodárny nebo soukromí developeři. Pro usnadnění koordinace s městskými částí a ostatními investory, připravujeme digitální mapu stavebních prací. Díky ní budou všichni aktéři včas informováni, aby doprava v Praze fungovala co nejlépe,“ uvedl Zdeněk Hřib náměstek primátora pro oblast dopravy. 

V současné době existuje několik dílčích databází, které sledují chystané stavební záměry s vlivem na dopravu ve městě. Zatím ale chybí společný nástroj, který by sdružoval všechny informace na jednom místě. Nová mapová aplikace pomůže společné koordinaci všech subjektů zejména v delším časovém horizontu, kdy bude možné snáze zkoordinovat například opravu vodovodu s uložením optické sítě, kvůli které by se musel znovu rozkopat chodník po dvou letech. 

Dobrá zpráva je, že se v Praze se hodně staví a stavět bude. Připravujeme přehlednou mapovou aplikaci, kde se budou sbíhat informace od všech městských částí a jejich organizací týkající se stavebních uzavírek. Jde o efektivní práci s daty a způsob, jak lépe propojit městská data s cílem koordinovat uzavírkovou činnost a co nejméně zatěžovat provoz novými zásahy. Do budoucna tento systém umožňuje přidat i informace z databáze uzavírek Středočeského kraje,“ říká náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast územního a strategického rozvoje Petr Hlaváček.

Plánujeme využít sdílené informace ze zmíněných databází a propojit je na našem Geoportálu hl. m. Prahy,” říká ředitel IPR Ondřej Boháč. Podstatnou částí bude i vytvoření podmínek pro vkládání informací od městských částí, které provádějí stavební či údržbové práce na jimi spravovaných komunikací nebo povolují zábory ve vlastní kompetenci. 

Základem systému sdílení bude vytvoření společného standardu dat o stavebních záměrech, investičních akcích a opravách ve veřejném prostoru i pro městské subjekty. Do budoucna je v plánu spojení s daty o stavebních pracích z geoportálu Středočeského kraje, a to zejména na rozhraní obou krajů, která mají na dopravu v hlavním městě rovněž vliv. Prvními daty by měla být aplikace naplněna už během srpna 2024.

Tisková zpráva IPR Praha