Materiály

Lávka v Radotíně s kompozity MEA soutěží o Cenu Inženýrské komory 2023

Foto: EXCON, MEA WATER MANAGEMENT

Ocelová lávka přes Berounku v Radotíně (generální dodavatel EXCON, a.s.)  soutěží o nejlepší stavbu v Ceně Inženýrské komory 2023, kterou vyhlásil ČKAIT. Součástí lávky jsou i kompozitní pochozí panely MEA s protiskluzovým povrchem v šedé barvě přichycené k ocelové nosné konstrukci.

Mostní dílo roku 2022

Lávka již získala cenu Mostní dílo roku 2022 v kategorii I. Novostavba a v kategorii II.  Oprava nebo přestavba na mezinárodním Sympoziu Mosty. Cenu udělilo Ministerstvo dopravy ČR na návrh přípravného výboru akce. 

Foto: EXCON, MEA WATER MANAGEMENT

Lávka v originálním tvaru

Nová ocelová lávka přes řeku Berounku byla umístěna na stávající upravenou spodní stavbu odstraněné nevyhovující předpjaté betonové konstrukce. Lávka o délce 110 m je na přání architekta zavěšená na jednodříkovém asymetrickém pylonu kloubově kotveném na horním pasu trojboké příhradové konstrukce nad posuvným ložiskem na pilíři. Vzniklo tak řešení, které je tvarově originální (most-plachetnice) a plně funkční.

Foto: EXCON, MEA WATER MANAGEMENT

Rozšířená mostovka s protiskluzovým kompozitním povrchem

Mostovka je rozšířená z původních 2,4 m na 4 m. S ohledem na velké množství inženýrských sítí vedených pod mostovkou byla zvolena odnímatelná mostovka z kompozitních panelů MEA s protiskluzovou úpravou. Je uložená na žárově zinkovaném roštu. 

Kompozitní konstrukční profily a rošty jsou pevné, lehké, odolné proti chemii, solím i nepříznivým podmínkám. Nevyžadují téměř žádnou údržbu a nekorodují. Kompozitní materiály nahrazují železné, ocelové i dřevěné konstrukční prvky.

Mostovka je uložena příčně asymetricky s přesahem cca 0,4 m od osy horního pasu nosné konstrukce na návodní straně ve sklonu cca 1,6 %. 

Konstrukce lávky byla svařena z přepravních dílů na pravém břehu včetně žárově zinkovaného roštu pro kompozitní mostovku. Poté byla vcelku jeřábem přemístěna na opěry, pilíř a provizorní podporu v řece. 

Montáž za 5 dní

Lana zakončuje u mostovky konstrukční systém táhel, který umožňuje tenzometrické měření sil a pohodlné napnutí lan hydraulikou. 

Montáž lávky, pylonu a lan včetně předepnutí proběhlo v průběhu 5 dní čistého času. Po montáži mostovky a zábradlí byla provedena dynamická zkouška a instalace a ověření funkce pohlcovačů kmitů. 

Hlasování veřejnosti o Cenu ČKAIT probíhá do 6. 9. 2024 na webu ZDE.