Materiály

Venkovní omítka Ytong si dokonale rozumí s obvodovými stěnami z tvárnic Ytong a Silka

Při dokončování fasády obvodových stěn z tvárnic Ytong a Silka by stavebník nebo stavební firma měla sáhnout po systémovém řešení a použít venkovní systémovou tepelněizolační omítku Ytong. Vyvinuta byla speciálně pro tepelněizolační tvárnice Ytong a kromě toho, že zvyšuje tepelněizolační vlastnosti stěn, je prodyšná a pružná, takže se snadno přizpůsobí konstrukčnímu materiálu hrubé stavby, zvláště lehkému zdivu z pórobetonových tvárnic Ytong.

Tyto jednovrstvové omítky jsou určeny pro ruční i strojní zpracování a kromě svých funkčních vlastností je charakterizuje i vynikající zpracovatelnost. Venkovní omítka se celoplošně armuje Ytong výztužnou tkaninou a je vhodná i k použití jako vysprávková malta zdiva Ytong.

U fasád je základem kvalitní podklad a ten je díky kombinaci zdiva Ytong a Silka a systémové venkovní tepelněizolační omítce Ytong hotový. Omítka má nízký součinitel tepelné vodivosti a vysokou paropropustnost a primárně je určena k realizaci venkovní omítky, ale lze ji použít i jako jádrovou vnitřní omítku.

Při aplikaci omítky na tepelněizolační materiály (EPS, XPS, MW, PIR desky,…) je potřeba vytvořit pod omítku podklad na cementové nebo vápenocementové bázi. Na takto vytvořený podklad se pak nanáší malta, určená k lepení a stěrkování příslušného typu izolačních desek, která je vyztužena výztužnou tkaninou. Aplikace omítky na cementotřískové desky je možná přímo bez penetrace, na materiály na bázi dřeva (např. OSB desky,…) se venkovní omítka Ytong neaplikuje.

Pokud si chce být realizační firma jistá, doporučuje společnost Xella, která venkovní omítku Ytong dodává, na vnější část zdiva z tvárnic Ytong a Silka nanášet vždy venkovní systémové omítky Ytong. Tyto omítky jsou v dokonalé shodě se zdivem a byly vyrobeny a odladěny speciálně pro pórobetonové tvárnice Ytong a vápenopískové tvárnice Silka.