Aktuality

Nic nepomůže víc než stromy

Nejdůležitějším pilířem zelené infrastruktury měst a základním kamenem při urbanistickém rozvoji nejsou technologie ani žádné složité moderní materiály, ale stromy. Nabízí toho totiž mnohem víc, než si uvědomujeme: zlepšují kvalitu ovzduší, pohlcují hluk i smog a dokáží fungovat jako pomyslná klimatizace měst.  V parném létě totiž na hustě zastavěných ulicích umí snížit teplotu až o 20°. Jak na co nejširší výsadbu stromů ve městech, které jsou protkané sítí silnic a chodníků i kanalizačního, vodovodního či plynového vedení? 

Právě obavy municipalit z toho, aby kořeny stromů nenarušily podzemní sítě, tedy rozvody vody, plynu či kanalizace, anebo aby neprorostly do chodníků a silnic, a nevytvořily tak nerovnosti, které tyto komunikace ničí, výsadbu stromů ve městech dost brzdí. A to dokonce i v těch městech, které si mezi své priority zařadily rozšiřování městské zeleně. Je to celkem pochopitelné, neboť takové problémy s sebou nesou poměrně nákladné opravy, jež často provází i zbytečné úniky vody a nepříjemné uzavírky ulic. 

Ochrana sítí i stromů v jednom řešení

Tyto starosti ovšem nyní mohou odpadnout. Nejen ve světě, ale už i u nás se ve stále větší míře rozšiřuje řešení, které pro výsadbu stromů využívá speciální boxy, které se běžně využívají k zasakování či retenci dešťové vody. Pokud se však do nich zasadí strom, tak nejenže ochrání inženýrské sítě či chodníky od prorůstání kořeny, ale stromu poskytnou i optimální podmínky pro růst.

Řešení s názvem TreeTank, které vyvinula společnost Wavin zaměřující se na systémy pro ekologické a efektivní hospodaření s dešťovou vodou, nechává kořeny stromů růst směrem do hloubky, čímž je odklání od povrchové plochy. V hloubce najdou dostatek vody a dokáží se pevně ukotvit proti zátěžím způsobovaným větrem. V kombinaci s potrubním programem pro odvodňování a zavzdušňování pak lze podmínky růstu ještě dále vylepšit. Vznikne flexibilní a ochranná růstová zóna umožňující optimálně využívat povrchové vody. 

Celý systém je navíc navržený tak, aby odolal každodenní dopravní zátěži, a to až do pěti tun v závislosti na intenzitě provozu s hloubkou krytí 40 cm.

Rychlá a snadná instalace

Výhodou systému je i velmi jednoduchá manipulace a instalace, kterou umožňují integrované ruční úchyty a lehké komponenty. Integrovány jsou také všechny spojovací prvky, pro montáž tedy nejsou potřeba žádné drobné díly ani další příslušenství. I proto je montáž až 6x rychlejší než při použití jiných řešení, a tím se minimalizuje doba, po kterou musí být v průběhu výsadby uzavřeny místní komunikace.


Nejen velká města, Wavin TreeTank vítají i menší obce

Rychlost montáže prokázal i nedávný projekt v historické valašské obci Kozlovice. V rámci projektu revitalizace a rekonstrukce celého centrálního prostoru zde došlo k výsadbě 4 stromů do 4 boxů, jejichž instalace včetně naplnění substrátem trvala pouhé dva dny. Projekt zároveň ukázal, že Wavin TreeTank nepatří nutně jen do velkých měst. Z jeho výhod mohou benefitovat i menší města či dokonce vesnice.