Materiály

Designové žlaby pro ochranu fasád a teras

Hledáte elegantní a funkční řešení pro propojení interiéru s terasou nebo zelenou střechou? Požadavky na bezbariérové a bezprahové přechody s čistými liniemi můžou představovat výzvu, pokud jde o odvodnění a ochranu fasády a terasy. Systém víceúčelových sběrných žlabů MEATEC nabízí elegantní a technicky propracované řešení, které splňuje všechny tyto požadavky.

MEA systémy nabízí různé designy krycích roštů, které nejenže vyhovují estetickým požadavkům, ale zároveň zajišťují bezpečné průchody, efektivní odvodnění a schnutí fasády. Zabraňují tak kondenzaci vlhkosti a tvorbě plísní konstrukcí budovy i terasy.

Ochrana před poškozením od deště a sněhu
Systémy žlabů MEATEC jsou určeny pro terasy, ploché a zelené střechy nebo plochy s drenážní vrstvou. Při prudkých deštích mohou přes krycí rošt rychle pojmout přívalovou vodu, která by jinak zatekla do vchodu nebo k fasádě. Ze žlabu se již sběrná voda dostane snadno do drenážních vrstev v ploše. Perforace v boční stěně žlabu přispívají ke zrychlení odvětrání zasáknuté vody. Vysoký boční tlak na žlab je vyřešen s pomocí příčných výztužných můstků.

Schéma použití žlabu MEATEC na zelené střeše

Změny výšky, šířky i délky podle nároků projektu
Žlaby se vyrábějí z nerezové nebo pozinkované oceli v šířkách od 100 do 250 mm a jsou výškově stavitelné v rozmezí 55–150 mm. Pokud je větší výskyt vody, je možné kapacitu systému zvýšit odtokovým středovým dílem. Při centrálním odtoku je voda nasměrována připojovacím kanálkem do místa akumulace.

Rozdílné výšky ploch se přímo na staveništi vyřeší výškovým přestavením žlabu. Tato úprava je možná kdykoliv, například i po sesednutí štěrkového lože nebo změně finálního povrchu terasy.

Montáž systémem „Vlož a připoj“
Samotná montáž žlabů probíhá s pomocí zámkových spojů. Tím je garantováno správné, rychlé a čisté položení žlabových prvků. Montážníci mohou žlaby na místě jednoduše podle potřeby a bez omezení zkracovat. Rozměry odtokového žlabu odpovídají geometrii drážek na obou stranách prvků odvodňovacího žlabu, takže do sebe jednotlivé díly dobře pasují.

Stavební dozor tedy může snadno dohlédnout na to, aby design roštů vytvořil požadovaný vzhled.

Žlaby MEATEC lze použít nejen ke skleněným fasádám

Krycí rošty jsou vyrobeny z pozinkované nebo nerezové oceli v několika designových provedeních. Vzhledem k tomu, že jsou žlaby 100% recyklovatelné, podporují i zájmy investorů, kteří se snaží o certifikaci udržitelnosti budov (např. LEED, BREEAM). Instalace se realizuje podle DIN 18195-5.

Projekční tým MEA Water Management vám pomůže s hydraulickými výpočty a navrhne optimální řešení pro váš projekt.

Systém žlabů MEATEC
●  Rychlá a snadná instalace
●  Široké portfolio krycích roštů
●  Možnosti výškové rektifikace během montáže i po instalaci
●  Praktické detaily napojení
●  Použití u fasády i v ploše
●  Široké možnosti použití díky příslušenství
●  Materiál: pozinkovaná ocel a nerez

Více o systémech MEATEC na www.mea-odvodneni.cz.
Instalační video ZDE.

Podle podkladů společnosti MEA
Foto: MEA

Publikováno v časopise Materiály pro stavbu 3/2024