Projekty

V Dubaji vyroste druhý nejvyšší mrakodrap světa

Burj Azizi (Azizi Tower)

V Dubaji začíná stavba Burj Azizi (Azizi Tower). Budova, která bude měřit minimálně 700 m, se tak stane druhou nejvyšší stavbou na světě. Dokončena by měla být do čtyř let. V budově se budou nacházet vícepodlažní nákupní centrum, luxusní byty a penthousy, sedmihvězdičkový hotel, řada prvotřídních restaurací a jedinečná vyhlídková terasa.

Výškové budovy představují ze stavebního hlediska unikátní výzvu. K jejich realizaci je třeba speciálního vybavení, respektive zvláštních bednicích systémů. Společnost Azizi Development si jako partnera vybrala společnost Doka, která právě má ve svém portfoliu odpovídající systémy. Nasazeny tak budou například samošplhací bednění, která představují komplex bednicího systému, vytvoření pracovního místa a pracovních lávek a plní i funkci zabezpečení pracoviště z hlediska ochrany okraje. S jistotou budou použity i další pokročilé technologie, jako například systém Concremote pro sledování vyzrávání mladého betonu a Doka Xact pro přesné ustavení bednicích kompletů nebo měření tlaku v bednění.

Farhad Azizi, generální ředitel společnosti Azizi Developments, k uzavření dohody uvedl: „Chceme spolupracovat pouze s těmi nejlepšími a naší ambicí je realizovat udržitelné, inovativní, vysoce kvalitní a prvotřídní projekty, které obohatí život budoucích generací. Spolupráce se společností Doka je pro nás zárukou prvotřídní kvality výstavby tohoto jedinečného projektu.“

Zbývá dodat, že společnost Doka má s realizací výškových budov bohaté zkušenosti. V regionu už se žlutomodrým bedněním byla realizována řada staveb, a to včetně nejvyšší budovy světa Burj Dubaj. Další mrakodrapy pak pomáhá realizovat například v USA a dalších zemích světa.

Více o možnostech výstavby výškových budov s bedněním Doka ZDE.

Copyright: Azizi Developments

Publikováno v časopise Materiály pro stavbu 3/2024