Veletrhy a výstavy

Open House Brno 2024: Přes 31 tisíc návštěv, prohlídky s asistenční službou pro nevidomé či světová hudební premiéra

Kaple Sv.Anny, Marty Morrissey

Příští ročník se uskuteční v termínu 17.-18. května 2025

Loňský rekord návštěvnosti Open House Brno padl. Sedmý ročník oblíbeného brněnského festivalu architektury a urbanismu zaznamenal celkem 31 912 návštěv, o 4 tisíce víc než v předešlém roce. Přibylo téměř 2 tisíce přehrání našich podcastů pro individuální prohlídky. Největší zájem byl o prohlídky AZ Tower, Vilu Engelsmann či Tesařovu vilu, z kurátorského záměru to byla ZŠ a MŠ Logopedická v historické Rohrerově vile s moderní přístavbou nebo romské středisko DROM. Nevidomí si zároveň mohli užít tandemovou projížďku na brněnském Velodromu, nebo zažít, jaké to je, stát na nejvyšší budově v ČR.

„Chci poděkovat všem návštěvníkům festivalu, jejichž zájem nás motivuje program inovovat a hledat další podoby doprovodného programu. Velmi příjemně mě překvapil zájem o místa, která přímo souvisejí s letošními tématy inkluze a přístupnost. Jsem přesvědčená, že města mají být snadno prostupná pro všechny jejich obyvatele, mají se proměňovat s ohledem na osoby s jakoukoliv formou znevýhodnění. Je inspirativní zažít takzvané aha momenty a zjistit, co všechno vlastně může být bariérou. Vnímám festival i jako cestu ke vzájemnému přiblížení mezi lidmi a jsem moc ráda, že tento cíl Open House Brno daří naplňovat,“ hodnotí letošní ročník kreativní ředitelka festivalu Lucie Pešl Šilerová ze Spolku Kultura & Management.

Sokol Brno, Marty Morrissey

Celkem letošní ročník nabídl 116 lokací, z nich bylo 42 různým způsobem zahrnuto do kurátorského záměru Inkluze a přístupnost. Vstupy na nejžádanější místa s potřebnou rezervací lidé vybookovali v řádu jednotek sekund, celkem byly rezervace potřeba na 48 míst. Bez rezervací bylo přístupných 76 lokací, přičemž některá z míst nabízela komentované prohlídky s rezervací i volné individuální prohlídky. Nechybělo ani dvaadvacet doprovodných akcí jako workshopy, přednášky, výstavy či hudební vystoupení. Návštěvníci festivalu zažili i světovou premiéru Skladby pro elektrickou kytaru a tři smyčcové nástroje od Ondřeje Kyase v podání tělesa Diversa Quartet. Účastníci víkendové akce mohou celý průběh festivalu zhodnotit i v dotaznících. Odpovědi organizátorům pomohou s přípravami a vylepšením následujících ročníků.

„Festival by se nemohl konat bez dobrovolníků a vstřícnosti majitelů jednotlivých objektů. Jedním z největších majitelů je Statutární město Brno a jím vlastněné či řízené instituce, proto jsme městu velmi vděční za finanční i organizační podporu a spolupráci a paní primátorce Markétě Vaňkové za záštitu, kterou letošnímu ročníku poskytla. Za podporu a spolupráci bychom chtěli poděkovat i společnosti CTP či gastro podnikům, které našim návštěvníkům zpříjemnili festival slevami. Ceníme si i desítky zahraničních dobrovolníků z  festivalů ve Vídni, Tallinu či Dublinu a celkově podpory 14 měst letos zapojených do konsorcia Open House Europe, protože sdílení zkušeností je dalším krokem ke zlepšení Open House Brno,“ děkuje partnerům mluvčí festivalu Vratislav Vozník.

Kociánka, Marty Morrissey

Na webu www.openhousebrno.cz a na sociálních sítích FB a instagramu budou organizátoři po celý rok přidávat zajímavosti z ročníku 2024 i zajímavosti z dalších evropských Open Houses. Festival spadá i pod Open House Worldwide, což je síť více než padesáti metropolí celého světa, pořádajících festivaly architektury pro veřejnost. Pořádané akce každoročně oslovují více než dva miliony lidí po celém světě. Brno je součástí této sítě od roku 2018.