Informace výrobců

Zdravá deska RB (A) Activ’Air – novinka snižující hladinu formaldehydu v interiéru

Společnost Saint-Gobain Construction Products CZ, divize Rigips uvádí na trh novou sádrokartonovou desku Activ´Air. Její hlavní schopností je odstraňování formaldehydu, volné těkavé látky, která zpravidla škodí zdraví a je běžně přítomna ve všech vnitřních prostorách. Nová sádrokartonová deska má inovativní vlastnosti díky použití revolučních materiálů.

Při výrobě se pracuje s přídavkem účinné látky, která dokáže formaldehyd rozložit chemickou reakcí na zdravotně nezávadné látky, a ty se následně navážou do struktury sádry. Deska Activ’Air zredukuje obsah formaldehydu ve vnitřním prostředí až o 70 %. Pro dosažení maximální účinnosti stačí 1 m² Activ’Air na 1 m³ vzduchu v dané místnosti.
Tato stavební novinka je díky použitému bílému kartonu snadno rozpoznatelná od ostatních sádrokartonových desek. Deska neztrácí své schopnosti ani po běžné povrchové úpravě (nátěr běžnými vodou ředitelnými barvami, papírové tapety, sádrová omítka, apod.). Pracuje se s ní jako s klasickým sádrokartonem. Technologie Activ’Air byla patentována již před 10 lety v zahraničí a její účinnost potvrzuje udělený certifikátISO 16000-23.
 
Člověk pobývá v interiéru až 90 % denní doby, a proto je pro něj kvalita vnitřního ovzduší velmi důležitá. V dnešní době, kdy jsou objekty zateplené a v obytných místnostech jsou používaná takřka dokonale utěsněná okna, prakticky nedochází k infiltraci vzduchu z exteriéru. Intenzita větrání je navíc v zimním období velmi nízká vhledem k obavám z tepelných ztrát. Člověka tak v interiéru ohrožují mikroorganismy (viry, bakterie, plísně), biologičtí znečišťovatelé (roztoči a alergeny), prachové částice, vlákna, ale také těkavé organické sloučeniny VOC (Volatile Organic Compounds).  Vyhláška MZ je definuje takto: „…těkavou organickou látkou (VOC) je jakákoli organická sloučenina nebo směs organických sloučenin, s výjimkou methanu, která při teplotě 20 °C má tlak par 0,01 kPa nebo více nebo má odpovídající těkavost za konkrétních podmínek jejího použití“.
Nejvíce zastoupeným z těchto sloučenin je formaldehyd HCHO, který je považován za nejnebezpečnější škodlivinu v interiérech bytů. Mezinárodní agentura pro výskyt rakoviny IARC od roku 2004 zařadila formaldehyd do skupiny 1 – prokázaný lidský karcinogen.
Formaldehyd je pro lidské zdraví nebezpečný v určitých koncentracích. Při nižších koncentracích způsobuje podráždění dýchacích cest a očí, při vyšší koncentraci nastává slzení, kašel, bolesti hlavy, dušnost či zvracení, zhoršuje obtíže alergiků. Koncentrace nad 100 µg/m³ významně zvyšují příznaky podráždění.
Limity koncentrací formaldehydu stanovuje v ČR např. vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 6/2003 – Hygienické limity pro vnitřní prostředí pobytových místností. Podle této vyhlášky při překročení hodinové koncentrace 60 µg/m³ začíná již formaldehyd škodit. Podle měření Státního zdravotního ústavu bylo dosaženo koncentrace nad 60 µg/m³ u 56,6 % bytů z celkového počtu měření ve 120 bytech.
Pro srovnání – běžné koncentrace v ovzduší ve venkovním prostředí jsou 10 až 100 μg/m³ (znečištěný městský vzduch), kdežto ve vnitřním prostředí 33 až 150 μg/m³ (byt vybavený např. novým nábytkem). Koncentrace může být vyšší v zimním období – vyšší teplota, vlhkost, méně časté větrání.
 
 
Nejčastější zdroje formaldehydu a dalších VOC v interiéru:
Stavební materiál a vybavení:
• nábytek z dřevotřísky nebo překližky,
• barvy, fermeže, lepidla, mořidla na dřevo,
• materiály na bázi vinylu – guma, PVC,
• koberce, linolea, OSB, izolace, lamináty.
 
Předměty běžné domácí spotřeby a další:
• čisticí, desinfekční a konzervační prostředky (formalín 35- až 40% roztok formaldehydu),
• osvěžovače vzduchu,
• kopírky, tiskárny,
• spalování paliv – plynové sporáky, kamna,
• nové knihy, časopisy, melaminové nádobí,
• hračky, nový textil, textil při žehlení,
• cigaretový kouř,
• lůžkoviny, matrace.
 
Deska RB (A) Activ’Air se vyrábí v závodě společnosti Rigips v Horních PočaplechFormaldehyd není problémem jen ve vnitřních prostorách, ale i na pracovištích, např. v papírnách, provozech zpracovávajících dřevotřísku či v nemocničním prostředí. Ke zlepšení kvality vnitřního ovzduší přispívá účinné větrání, omezení materiálů s obsahem formaldehydu a právě technologie Activ’Air, obsažená v produktech Rigips.
Účinnost technologie Activ’Air byla ověřena akreditovanými laboratořemi EUROFINS a Vito dle ISO 16000-23 – snížení koncentrací formaldehydu sorpčními stavebními materiály a také měřením Státním zdravotním ústavem.
V současnosti naleznete tuto technologii v těchto produktech Rigips:
• Zdravá deska RB(A) Activ’Air – sádrokartonová deska (s křídově bílým lícovým kartonem),
• Gyptone BIG Activ’Air – akustické sádrokartonové desky,
• Gyptone Activ’Air – akustické sádrokartonové stropní kazety.
 
podle podkladů společnosti Saint-Gobain Construction Products CZ, divize Rigips