Průmysl a obchod

Rozhodčí soud přiznal IDS dokonce vyšší než požadovanou odměnu za správu tunelu Blanka

Rozhodčí soud při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky vydal nález ve sporu mezi společností Inženýring dopravních staveb (IDS) a hlavním městem Prahou. Podle tohoto nálezu má hlavní město zaplatit IDS celkem 169 mil. Kč za činnost správce stavby na tunelovém komplexu Blanka a dalších 14 mil. Kč na úrocích z prodlení. IDS chce ještě nárokovat odměnu za vícepráce.

„Nález rozhodčího soudu je finanční, právní a morální satisfakcí IDS. Soud jasně řekl, že město postupovalo v rozporu s dobrými mravy a IDS na základě osobního rozhodnutí generálního ředitele Bohumila Kvasiničky setrvala na stavbě ve veřejném zájmu i přesto, že jí hlavní město takřka pět let neplatilo,“ řekl Pavel Kočiš, mediální zástupce IDS.

„Z právního hlediska se jedná o plné vítězství IDS. Soud zcela převzal argumentaci IDS a konstatoval, že IDS nenese vinu za prodražení ani prodloužení stavby. Byla nám přiznána vyšší než původně žalovaná částka. Navíc soud jasně otevřel cestu k uplatnění nároku za práce nad rámec původní mandátní smlouvy. O tomto nároku začneme s hlavním městem jednat co nejdřív,“ řekl JUDr. Marek Nespala, právní zástupce IDS.

Částka 169 mil. Kč za činnost správce stavby a 14 mil. Kč na úrocích z prodlení nárokovala IDS do 30. 6. 2014. V tuto chvíli tak hlavní město Praha dluží IDS za další více než rok práce. Z rozhodnutí soudu plyne povinnost Prahy uzavřít s IDS řádnou smlouvu o výkonu funkce správce stavby za odměnu, jejíž výše vyplývá z nálezu.

tisková zpráva