Průmysl a obchod

Krkonošské vápenky zvedly tržby a vrátily se do zisku

Společnost Krkonošské vápenky Kunčice (KVK), která patří k předním českým výrobcům stavebních materiálů, loni zvýšila tržby o 11 procent na 440 miliónů korun. Firma se vrátila do zisku ve výši 67 miliónů korun po předloňské ztrátě 21 miliónů. Vyplývá to z účetní závěrky, kterou společnost založila do sbírky listin hradeckého krajského soudu.

Export společnost loni zvýšila o 16 procent na 65 mil. Kč, což představovalo podíl na celkových tržbách 15 procent. Podnik měl loni v průměru 202 zaměstnanců, o osm méně než v roce 2013.

Hlavními produkty Krkonošských vápenek Kunčice jsou suché omítkové a maltové směsi, různé druhy kameniva a mleté vápence a dolomity. Maltárny na výrobu suchých směsí mají KVK vedle Kunčic v Dětmarovicích na Karvinsku a v Košťanech na Teplicku. Na Trutnovsku vlastní dva lomy na vápenec a vápnitý dolomit v Černém Dole a v Horním Lánově.

Mateřskou společností Krkonošských vápenek je společnost KVK Holding, do níž ještě patří společnosti KVK Penopol, KVK Slovakia a KVK Parabit. Vlastníkem KVK Holdingu je kyperská firma Golbat Holdings Limited.

zpráva ČTK