Projekty

V Železném Brodě začala rekonstrukce mostu přes Jizeru

V Železném Brodě na Jablonecku začala rekonstrukce mostu přes Jizeru. Most byl v havarijním stavu, rekonstrukce bude stát 24 miliónů korun. Stavbaři odfrézovali vozovku a postupně most rozeberou, na jeho místě postaví do podzimu most nový. 

Cesta je proto uzavřena nejen pro automobilovou dopravu, ale také pro pěší. K cestě přes vodu slouží provizorní most, kde dopravu řídí kyvadlově semafory, hlavně v ranní a odpolední špičce se tam mohou tvořit kolony. Uzavírka změnila i jízdní řády autobusů.

Přes uzavřený most vede silnice na Semily. Pro nákladní a tranzitní dopravu jsou vyznačeny objízdné trasy. „Hlavní trasa pro kamiony jedoucí od Jablonce nad Nisou nebo od Prahy do Semil je vedena přes Turnov. Od Tanvaldu je hlavní objízdná trasa přes Vysoké nad Jizerou,“ doplnil mluvčí krajského úřadu Jiří Langer. Osobní vozy a autobusy mohou přes Jizeru po provizorním mostě, který otevřeli v prostoru pod stavidly. Propojuje Příčnou ulici s Jiráskovým nábřežím. Pěší se přes řeku dostanou buď také po provizorním mostě, nebo mohou využít lávku u tenisových kurtů.

Kvůli uzavření mostu se změnily i trasy autobusů, cestující musí počítat s výlukovými jízdními řády. „Mimo jiné vznikla nová zastávka v ulici Smetanovo zátiší, kterou mohou využít cestující směrem na Jirkov. Zastávka na Malém náměstí bude obsluhována pouze spoji od Jirkova,“ doplnila Markéta Dědková z krajského úřadu. O deset minut dříve bude podle ní vyjíždět ranní školní autobus do Jablonce a Liberce. Dálková linka z Vrchlabí přes Semily a Železný Brod na Prahu pojede z Turnova přes Mírovou pod Kozákovem a Koberovy.

zpráva ČTK