Veletrhy a výstavy

Výstava Poutní cesta do Hájku

Od 18. března do 28. dubna 2015 se v pasáži Paláce YMCA, Na Poříčí 12, Praha 1, koná výstava s názvem Poutní cesta do Hájku. Představuje osud 300 let staré barokní poutní cesty, dlouhé téměř 18 kilometrů, která začíná u bývalé Strahovské (Říšské) brány v pražském Břevnově. Cílem cesty je nejdéle stojící loretánská stavba v Čechách a na Moravě, ukrytá ve františkánském klášteře v Hájku u Červeného Újezdu.

Výstava vznikla ve spolupráci fotografa Míly Křížka se spolkem Poutní cesta Hájek a byla realizována za podpory Městské části Praha 6 a několika archivů. Na výstavě, kromě fotografií poutní cesty z několika posledních let, uvidíte i archivní obrázky, které dokládají, jak se v průběhu let měnilo její okolí. Cesta původně vedla zcela mimo městskou zástavbu a lemovalo ji dvacet výklenkových kaplí, do dneška jich zůstalo zachováno pouze jedenáct. Na velké mapě si prohlédnete současnou trasu celé poutní cesty, která je dnes na několika místech přerušena novodobou infrastrukturou, i návrh na její znovuobnovení.

Spolek Poutní cesta Hájek vznikl v roce 2013 za účelem zajištění ochrany, zachování, obnovy a rehabilitace poutní cesty do Hájku a jejích alternativních tras. Věnuje se také její propagaci (vydávání map, informačních materiálů, publikací, filmů, pořádání přednášek, výstav atd.). Na výstavě se dozvíte zajímavosti nejen z historie poutní cesty, ale i o akcích, pořádaných tímto spolkem, který při úsilí o záchranu ojedinělé kulturní památky pro budoucí generace úzce spolupracuje s příslušnými městskými částmi, obcemi, památkáři a dalšími institucemi a příznivci.

Výstava je přístupná denně od 8 do 21 hodin. Vstup je zdarma.

tisková zpráva