Projekty

V Praze vznikne dopravní operační centrum Malovanka

V Praze nakonec vznikne operační dopravní centrum Malovanka, ze kterého bude řízen provoz v metropoli, včetně tunelového komplexu Blanka. Pražští radní po letech odkladů vybrali vítěze tendru na stavbu.

Několik let diskutovaná zakázka vyjde na 478 miliónů korun, zjistila ČTK. Náklady na celou stavbu včetně technologií by se podle původních plánů měly pohybovat nad hranicí miliardy korun.

V roce 2012 Praha vypsala dvě soutěže, na stavbu a technologie, za 1,1 miliardy korun bez DPH. Nikdy je ale neukončila. Pozdější politická reprezentace totiž zjistila, že na nákladnou stavbu nenajde v rozpočtu peníze. Vznikl tak problém, odkud řídit tunelový komplex Blanka, který se má po odkladech otevřít letos v září. Praha kvůli tomu vloni narychlo dovybavila stávající dispečinky. Jde ale o provizorní řešení.

K diskusi o tom, zda město operační středisko potřebuje či nikoli, se radní vrátili na začátku letošního roku. V lednu rozhodnutí odložili. „Chceme zjistit, nakolik je taková stavba nezbytná,“ řekl tehdy náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Operační středisko vznikne nad ústím Strahovského tunelu v místech, kde se napojuje severozápadní část městského okruhu, jehož součástí je tunel Blanka. Proti železobetonové stavbě se v minulosti opakovaně postavili místní obyvatelé. Doufali, že v místě zůstane zelená plocha.

Do budovy by se měly přesunout mimo jiné dopravní dispečink, který je v současnosti v ulici Na Bojišti a na Strahově, a dispečerská pracoviště policie, strážníků, hasičů a záchranné služby. V objektu by rovněž bylo záložní datové úložiště pražského magistrátu, sídlo Technické správy komunikací a centrum krizového řízení.

zpráva ČTK