Soutěže

O první Českou cenu za architekturu se uchází 63 nominovaných děl

Česká komora architektů (ČKA) v lednu 2016 vyhlásila 1. ročník České ceny za architekturu (ČCA). Soutěžní přehlídka se setkala s obrovským zájmem architektů, kteří do ní přihlásili téměř 500 realizací. Sedmičlenná mezinárodní odborná porota (Boris Bežan, Kees Kaan, Ivan Koleček, Miriam Lišková, Joe Morris, Martin Rein-Cano a Jan De Vylder) do užšího výběru nominovala 63 děl, ze kterých na podzim 2016 vzejde zhruba deset finalistů a celkový vítěz České ceny za architekturu. Nominační večer se konal 14. června 2016 v kulturním prostoru La Fabrika v pražských Holešovicích. 

V užším výběru jsou zastoupeny velké administrativní komplexy, bytové objekty, veřejné budovy či veřejná prostranství, rodinné domy a menší projekty, které ukazují, že architektura je všude kolem nás (např. „Hnízdo“ od Jana Tyrpekla či lesní útulna od Uhlík architekti). Soutěžní přehlídka byla ve svém prvním roce otevřena realizacím za posledních pět let. Mezi nominovanými projekty však byla převážná část děl dokončena teprve v posledních dvou letech (dvacet jedna děl bylo dokončených v roce 2015 a patnáct v roce 2014).

ČKA oborové ocenění otevřela všem architektům – nejen svým členům, a dala tak šanci novým, mladým tvůrcům. V nominacích mezinárodní poroty jsou tak kromě zvučných jmen, jako jsou Ladislav Lábus, Josef Pleskot, Petr Hájek či ateliérů DAM architekti, A69, HŠH nebo Architekti DRNH, zastoupeni i veřejnosti méně známí autoři. Více než polovinu (celkem 34) nominovaných projektů pomáhala vytipovat Akademie České ceny za architekturu.

Přehled nominovaných staveb naleznete zde, všechny informace o soutěži pak na www.ceskacenazaarchitekturu.cz.

tisková zpráva, wd