Průmysl a obchod

V prvním čtvrtletí investoval stát do projektové přípravy 3,4 miliardy

Za první tři měsíce roku 2016 zadali veřejní investoři celkem 129 výběrových řízení na projektové práce v hodnotě 3,4 mld. Kč. To představuje rekordní hodnoty za poslední tři roky, tedy za dobu sledování. Aktivita investorů v ukončování výběrových řízení si v prvním čtvrtletí udržuje v meziročním srovnání mírný nárůst. Vyplývá to z nejnovější analýzy zpracované analytickou společností CEEC Research na základě dat uveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek na konci března 2016.

V březnu letošního roku vypsali státní investoři 50 výběrových řízení na projektové práce v celkové hodnotě 463 milionů korun. To představuje oproti srovnatelnému loňskému období více než dvojnásobný nárůst počtu oznámení (138,1 procenta) a také bezmála dvojnásobný nárůst objemu zakázek (97,1 procenta). Jde zároveň o nejvyšší březnové hodnoty za poslední tři roky, tedy za celou dobu sledování. „Největší výběrové řízení měsíce března v hodnotě 174 milionů korun vypsal Středočeský kraj a jedná se o rámcovou smlouvu na projektové práce staveb pozemních komunikací,“ uvádí Jiří Vacek, ředitel CEEC Research.

Za první čtvrtletí roku 2016 se ve Věstníku veřejných zakázek objevilo celkem 129 soutěží v hodnotě 3,43 mld. Kč. V meziročním srovnání to představuje více než dvojnásobný nárůst počtu zakázek (143,9 procent) a z hlediska objemu jde o nárůst dokonce více než osminásobný (763,1 procenta). S velkým náskokem jde ve všech ohledech o rekordní první čtvrtletí za poslední tři roky (2013 – 19 výběrových řízení v hodnotě 87 mil. Kč, 2014 – 17 výběrových řízení v hodnotě 247 mil. Kč, 2015 – 53 výběrových řízení v hodnotě 398 mil. Kč). Největší podíl na tomto stavu má velká lednová zakázka od firmy E.ON Distribuce v hodnotě 1,3 mld. Kč.

Od ledna do března letošního roku státní investoři ukončili a zadali konkrétním projektovým firmám 128 zakázek. To představuje v meziročním srovnání nárůst o 14,3 procenta. Jejich celková hodnota dosáhla 582 mil. Kč a oproti srovnatelnému období předchozího roku se jedná o desetinový nárůst (11,9 procenta). Některá zadávací řízení stále probíhají, a proto lze očekávat, že v dalších měsících dojde ještě k aktualizaci a upřesnění dat.

tisková zpráva