Projekty

PRAHO! project představí interaktivní uměleckou realizaci QUEER ALL YEAR v Praze

Největší queer mural art v historii ČR se již brzy otevře veřejnosti. Revitalizace Fügnerova náměstí vyzývá k dialogu, poznání a porozumění. Slavnostní kulturní událost a vernisáž umělecké realizace se uskuteční 13. srpna od 17.00 hodin na Fügnerově náměstí v Praze.

Autory umělecké realizace QUEER ALL YEAR je spolek PRAHO! project ve spolupráci s lidskoprávním aktivistou Kryštofem Stupkou a ilustrátorem Petrem Polákem. Cílem realizace je přiblížit LGBTQ+ komunitu kolemjdoucím a zvýšit povědomí o důležitosti inkluzivního a tolerantního přístupu ve společnosti; a to nejen v rámci této komunity. Dílo na Fügnerově náměstí zůstane přístupné veřejnosti po dobu jednoho roku.

„Lidé v Praze si LGBTQ+ komunitu často spojují s Prague Pride, proto jsme chtěli ukázat, že queer lidé jsou v Praze celý rok. Fügnerovo náměstí bude vyprávět příběh o lásce a (sebe)přijetí s maximální snahou o vytvoření safe space, a to nejen pro členy komunity,“ shodují se autoři projektu.

Důležitým prvkem QUEER ALL YEAR jsou QR kódy zakomponované do uměleckého díla. Návštěvníci budou mít přístup k různým interaktivním obsahům s možností aktivního zapojení do celé instalace. Na odborné stránce spolupracují organizace Amnesty International, Konsent, In Iustitia a Transparent.

Projekt QUEER ALL YEAR vzniká pod záštitou vládní zmocněnkyně pro lidská práva Mgr. Kláry Šimáčkové Laurenčíkové a vedoucí Zastoupení evropské komise Mgr. Moniky Ladmanové, za finanční podpory Magistrátu hl. města Prahy, Technické správy komunikací Praha a programu Galerie hlavního města Prahy Umění pro město.

Další informace naleznete ZDE.