Průmysl a obchod

Český Krumlov vybral dodavatele na stavební obnovu klášterů

Radní Českého Krumlova opakovaně vybrali dodavatele stavebních prací na obnovu klášterů minoritů a sv. Kláry. Zvýšila se tak šance, že se dotovaný projekt Integrovaného operačního programu schválený v roce 2010 podaří realizovat. První zakázku za 57 mil. Kč získala společnost Vidox, druhou památku obnoví společnost Pohl CZ za 92,8 mil. Kč. ČTK to řekla mluvčí radnice Olga Kneiflová.
Projekt za celkem 323 mil. Kč, jehož cílem je proměnit zdevastované památky na společenské centrum v historickém jádru města, provází od roku 2010 problémy. Naposledy Ministerstvo pro místní rozvoj ČR prodloužilo jeho ukončení o 14 měsíců do 30. června 2015.
„S případným odvoláním některého z účastníků výběrového řízení se musí počítat, ale bylo by to velmi nepříjemné, žene nás čas. Pořád máme ale šanci revitalizaci úspěšně dokončit. Doufáme, že když se bude chtít někdo odvolávat, nebude čekat 15 dnů,“ řekl ČTK starosta města Dalibor Carda. Na stavební práce v klášteře minoritů bylo podáno 12 nabídek, stejně jako na práce v klášteře sv. Kláry. Pět uchazečů komise vyřadila, protože nesplňovali podmínky výběrového řízení.
Poprvé rada města schválila výběr dodavatele stavebních prací v říjnu 2012. Pak se město dostalo do vleklých sporů s Ministerstvem kultury, které rozporovalo některá rozhodnutí výběrové komise. Spor vyvrcholil předáním řízení projektu z Ministerstva kultury na Ministerstvo pro místní rozvoj a vypsáním nového výběrového řízení.
Město projektový záměr revitalizace klášterů schválilo v září 2008, o dva roky později podepsal tehdejší ministr kultury Václav Riedlbauch rozhodnutí o udělení dotace z Integrovaného operačního programu (IOP). Od počátku ale projekt provázejí problémy, které začaly anonymními udáními už při výběru dodavatelů projektové dokumentace. Úzké zájmové skupiny se podle starosty snažily projekt obstrukcemi zastavit a s areálem klášterů naložit jiným způsobem.
Vedle výběrového řízení na stavební práce město vyhlásilo další tendry na dílčí práce, třeba restaurování obrazů. Souběžně s přípravou stavebních prací se chystají programy pro instituce, které v obnovených klášterech budou sídlit.
Kláštery minoritů a klarisek byly založeny v polovině 14. století. Nacházejí se v prvním meandru Vltavy v sousedství hradu a zámku. V areálu má vzniknout interaktivní muzejní expozice, centrum barokní kultury, ateliéry a tvůrčí dílny i ubytovací a stravovací zázemí. Společenské centrum by mělo sloužit umělcům a badatelům. Se záchranou klášterů radnice začala před 18 lety. Před zahájením projektu do záchrany staveb investovala na 20 mil. Kč.
zpráva ČTK