Průmysl a obchod

Českomoravskému štěrku loni klesl zisk o téměř 40 miliónů

Společnosti Českomoravský štěrk se sídlem v Mokré-Horákově na Brněnsku loni klesl čistý zisk o téměř 40 mil. Kč na 57 mil. Kč. Firmě ze skupiny HeidelbergCement klesly mírně tržby za prodej zboží, vlastních výrobků a služeb na 1,32 mld. Kč. Uvádí to výroční zpráva firmy uložená ve Sbírce listin.
Hospodářský výsledek společnosti ovlivnila především hospodářská krize ve stavebnictví, obor meziročně poklesl o 6,5 procenta. „V roce 2012 se prakticky zastavila spekulativní výstavba administrativních a logistických budov. Na realitním trhu se snížil objem obchodních transakcí v důsledku opatrného postupu bank k nemovitostním úvěrům,“ uvedl ve výroční zprávě generální ředitel společnosti Karel Lorek.
Českomoravský štěrk loni prodal 8,137 milionu tun kameniva, což je o 4,5 procenta méně než v roce 2011. Největší objem dodávek směřoval na výstavbu liniových staveb, například pozemních komunikací a drah (45 %), následoval transportbeton s 33 %.
Sortiment firmy našel využití například při stavbách dálnic D3 u Tábora, rekonstrukci železničního uzlu Přerov nebo rychlostní komunikace u Frýdku-Místku. K hlavním zákazníkům firmy patří společnosti Českomoravský beton, ZAPA beton, Skanska, Eurovia a další.
Českomoravský štěrk vyrábí drcené a těžené kamenivo v 16 kamenolomech, čtyřech pískovnách se suchou těžbou a pěti štěrkopískovnách, kde je kamenivo těženo z vody plovoucími bagry. Patří do mezinárodní skupiny HeidelbergCement.

zpráva ČTK