Projekty

Brno chystá za 450 miliónů korun rekonstrukci Štefánikovy ulice

Brno plánuje rekonstrukci více než kilometr dlouhé Štefánikovy ulice. Odhadované náklady se pohybují okolo 450 miliónů korun. Podle primátorova náměstka Richarda Mrázka (ANO) by mohly práce začít v roce 2018. Potrvají asi dva a půl roku. Ulice by se měla proměnit v městský bulvár, který zklidní dopravu a bude sloužit i pěším a cyklistům.

Rekonstrukce zahrnuje práce na technické infrastruktuře pod zemí, úpravu komunikace, ale také jejího okolí. Uprostřed silnice zůstanou koleje pro tramvaje. Dva pruhy pro auta se na obou stranách zúží do jednoho. Na to naváže pás pro cyklisty a poté parkovací místa, kterých ubude. „Vozidla často parkují napříč na chodníku. My zavedeme parkování podélná. Nebudou zabírat takové významné místo,“ uvedl Mrázek.

Proti tomu se ohradil bývalý primátorův náměstek Robert Kotzian (ODS), předseda spolku Brno+, který i po svém odchodu z magistrátu kroky radnice sleduje. „Současný počet parkovacích míst se sníží z 273 na 158. Znamená to, že ubude 115 parkovacích míst. Rekonstrukce tím citelně zasáhne život a podnikání na této ulici,“ zdůraznil Kotzian, který je přesvědčený, že razantní úbytek parkovacích míst není nutný. Podle Mrázka není sice snížení nic opomenutelného, ale ani nic zásadního.

Za parkovacími místy bude prostor se zelení a lavičkami nebo místo pro s obchody, případně by tam mohly být zahrádky restaurací. Namísto volně umístěných popelnic a kontejnerů by měly být kontejnery podzemní. „Umístíme je však pouze tam, kde to umožní inženýrské sítě,“ dodal Mrázek.

Brno chce každý rok opravit jednu z důležitých tepen. Loni skončila rekonstrukce ulice Milady Horákové za více než 200 miliónů, letos se za zhruba stejnou částku opravují ulice Horova a Minská. V příštích letech jsou v plánu rekonstrukce ulic Údolní, Benešova nebo Veveří.

zpráva ČTK