Informace výrobců

Antibakteriální sklo od AGC

Během několika posledních let se sklo dostalo při navrhování interiérů do popředí zájmu a stále se hledají nové způsoby jeho využití. Základní vlastnosti skla jako hladký povrch, přirozená propustnost světla či jednoduchá údržba již nestačí. Důraz je kladen na další funkční vlastnosti.   

Nejde jen o nemocnice
Více než 1 z 10 Evropanů se při návštěvě nemocnice nakazí bakteriální infekcí, která může způsobit lékařské komplikace, zavinit delší pobyt v nemocnici a v nejhorším případě i smrt. Nákazám šířícím se v nemocničním prostředí se říká nosokomiální infekce a jsou definovány jako infekce, které pacient neměl při příjmu do zdravotnického zařízení ani ve fázi inkubace. Hlavní zbraní jak se bránit je základní hygiena (mytí rukou, úklid prostředí), důležité jsou však také hygienické parametry budov a vybavení. Na používání baktericidních materiálů je nutné myslet již při plánování renovací a přestaveb nemocnic a oddělení pro nejvíce náchylné pacienty (izolační pokoje, onkologická, hematologická a geriatrická oddělení atd.).
Mezi prostředí s vysokou koncentrací a neustálou fluktuací lidí, kde je nezbytné dbát zvýšených hygienických opatření, patří však také lázně, laboratoře, soukromé kliniky či ordinace, ale i čekárny apod. Jak docílit funkčního a estetického interiéru, který by navíc splňoval požadavky sektorů s přísnými hygienickými nároky?
 
Sklo s antibakteriálním povrchem
Výzkumy ukazují, že stačí pouhých 5 vteřin dotyku a přenesete na sebe z kontaminovaného povrchu 99 % přítomných bakterií. S ohledem na narůstající počet objevených bakterií se Antibakteriální sklo® společnosti AGC Glass Europe stává mezníkem v boji proti infekcím všude tam, kde se do centra pozornosti dostává hygiena a její důsledné dodržování. Tento inovativní produkt dokáže zničit 99,9 % bakterií a dokonce zabránit šíření plísní, které znamenají především ve vlhkých prostorech podstatný problém.
 
Jak AB sklo funguje
Antibakteriální sklo® ničí mikroorganismy, jakmile přijdou do kontaktu s povrchem skla. Účinek AB skla je, stejně jako u mnoha jiných velkých objevů, velice prostý. Je založen na stříbře, o jehož antibakteriálních vlastnostech svědčí důkazy už z dob starého Říma. Výrobní proces vyvinutý a patentovaný společností AGC Glass Europe zahrnuje difúzi stříbrných iontů do vnějších vrstev skla: ionty reagují s bakteriemi, brání jejich metabolismu a narušují dělení buněk, čímž bakterie ničí. Intenzivní testování prokázalo, že antibakteriální účinek skla se s uplynulým časem nemění, je trvalý. Sklo může být použito na všechny druhy aplikací, od běžného zasklení otvorů a dveří, skleněných příček, po zrcadla a obklad stěn. Antibakteriální sklo® společnosti AGC Glass Europe bylo testováno univerzitními laboratořemi s výsledky platnými pro evropské normy.
 
Antibakteriální sklo v nemocnici N. I. Pirogova v Sofii
 
Design a aplikace
Antibakteriální sklo je spojeno se škálou barevných skel Lacobel®. Toto sklo pokrývá vysoce kvalitní neprůhledný lak, který neobsahuje žádné těžké kovy ani chemikálie, a je tak šetrný k životnímu prostředí. Lacobel® AB, tedy Lacobel® s antibakteriální úpravou, je alternativou baktericidních materiálů (barev, PVC) a je používán jako obklad stěn či se používá při výrobě nábytku určeného pro prostředí, která vyžadují zvýšené hygienické nároky. Další možností, kde je možné použít antibakteriální úpravu, jsou zrcadla Mirox® AB nebo čirá skla Planibel® AB. Díky těmto sklům s antibakteriální úpravou mohou vzniknout aplikace skel s vysokou přidanou hodnotou, příkladem mohou být skleněné příčky v interiérech s protihlukovou funkcí nebo antibakteriální izolační dvojskla. Z pohledu antibakteriálního řešení nabízí AGC komplexní nabídku pro celý interiér.
 
Chcete-li se dozvědět více o problematice bakterií v rizikových prostředích a možnostech odolných stavebních řešení, zúčastněte se odborného semináře Bakterie a rezistence, který se koná 10. 6. 2014 v Brně. Více na www.bakteriearezistence.cz.
Více informací o skle a produktech AGC najdete na stránkách www.YourGlass.com.
podle podkladů firmy AGC Flat Glass Czech, a. s.