Informace výrobců

Dřevostavba VESPER HOMES v Žatčanech s materiály fermacell

Další dřevostavba VESPER HOMES u Brna byla opět přizpůsobena požadavkům klienta. Návrh využil možností pozemku, což ale znamenalo poměrně dlouhou komunikaci se stavebním úřadem. Obzvláště při řešení umístění stavby na pozemku by si tentokrát realizátoři z VESPER FRAMES bez fermacellu ani „neškrtli“.  

Pozemek určený pro stavbu domu byl původně zahrada. Architekti ze studia Labor 13 se rozhodli neumístit stavbu mezi další objekty, ale rozhodli se poskytnout investorovi maximum z nabízeného pozemku a umístili dřevostavbu hlouběji do zahrady. Investor tak získal velmi lukrativní orientaci stavby vůči světovým stranám i možnost propojit stavbu se zahradou. K tomu byla potřeba poměrně náročná komunikace se stavebním úřadem – důvodem byl zejména požárně nebezpečný prostor zemědělského stavení na sousedním pozemku, který je umístěn v bezprostřední blízkosti novostavby.
Aby bylo možné stavbu v zahradě umístit, bylo nutné nejdříve tento požárně nebezpečný prostor zredukovat. A právě zde se uplatnily cementové desky fermacell Powerpanel H2O s třídou reakce na oheň A1. Sousední objekt byl obložen těmito deskami, a proto mohla novostavba vyrůst na místě plánovaném architekty.
 
 
Moderní dřevostavby VESPER HOMES využívají sádrovláknitých desek Fermacell standardně, ale tentokrát došlo i na cementové H2O desky.
Skladby konstrukcí samotné stavby byly následující:
Obvodová stěna (z interiéru do exteriéru)
● SDK 12,5 mm;
● fermacell 12,5 mm
● izolovaná předstěna 40 mm;
● parozábrana;
● rámová konstrukce z izolovaných I profilů Steico Wall;
● fermacell 12,5 mm;
● difuzní fólie;
● svislé laťování 40 mm;
● dřevěný obklad se sibiřského modřínu.
 
Vnitřní stěna
● SDK 12,5 mm;
● fermacell 12,5 mm;
● izolovaný rám z KVH (pro nosné stěny 120 mm, pro nenosné příčky 80 mm);
● fermacell 12,5 mm;
● SDK 12,5 mm.
 
Podlahy
● Vyrovnávací podsyp fermacell;
● podlahový polystyren 150 mm;
● podlahové dílce fermacell 25 mm 2 E22;
● podlahová krytina.
 
Při montáži prefabrikovaných elementů dřevostavby byla použita expanzní malta Fermacell, která vyrovná nerovnosti desky, aby byl prostor mezi panely a základovou deskou po celé šířce i délce vyplněn.
Objekt je vytápěn plynovým kondenzačním kotlem, který má rozdělené okruhy na podlahové vytápění v kombinaci s radiátory.
Celou fotogalerii dřevostavby v Žatčanech naleznete mezi realizovanými projekty dřevostaveb VESPER HOMES.
Petr Novák,
Vesper Frames, s. r. o.