Soutěže

Stavba roku Královéhradeckého kraje 2015 – výsledky

Titul Stavba roku Královéhradeckého kraje 2015 získaly planetárium a přestavba cihelny na školicí centrum. Odborná porota ještě udělila dvě čestná uznání a zvláštní cenu. Do letošního 12. ročníku soutěže bylo přihlášeno 12 staveb, tedy stejně jako loni. ČTK to řekla mluvčí hejtmanství Martina Götzová.

Investorem Digitálního planetária na Novém Hradci Králové za 111 miliónů korun, které se veřejnosti otevřelo letos v lednu, byl Královéhradecký kraj. Projektanty stavby, která vyrostla v sousedství hradecké hvězdárny, byly firmy Akia a Archaplan, postavila ji hradecká firma FATO. Planetárium má tvar rotačního elipsoidu s kruhovým sálem pro 99 lidí. Ve dvou podlažích kolem sálu jsou umístěné dvě interaktivní expozice. Planetárium nabízí pohled na noční oblohu, prostorové zobrazení vesmíru i projekce filmů. Součástí budovy jsou i robotický dalekohled a meteorologická stanice.

Digitálního planetárium na Novém Hradci Králové

Projektantem Přestavby cihelny ve Svobodných Dvorech bylo Studio acht, investorem vzdělávací a poradenská společnost Centrum andragogiky. Stavbaři z firmy BFK service původní objekt cihelny z režného zdiva doplnili o betonovou nástavbu a přístavbu s výrazným prosklením. Samotná cihelna, která pochází přibližně z roku 1925, prošla rozsáhlou rekonstrukcí. V objektu vznikly konferenční a výukové prostory až pro 80 lidí.

Přestavby cihelny ve Svobodných Dvorech

Zvláštní cenou porota ocenila dřevostavbu Nízkoenergetického obytného domu Zilvar v Lodíně na Hradecku. Čestné uznání získaly novostavba rodinného domu ve Vysoké nad Labem a přestavba hradecké továrny Vertex na městskou knihovnu.

zpráva ČTK, wd
zdroj foto www.hradeckralove.cz