Průmysl a obchod

V Turnově otevřeli nový hokejový stadion

Další nový krytý zimní stadion v Libereckém kraji byl otevřen v Turnově v okrese Semily. Za stavbu stadionu Ludvíka Koška a doprovodnou infrastrukturu zaplatilo město 96 miliónů korun. Zimní stadion v Turnově dosud nikdy nebyl, i když zdejší hokejový klub vznikl už v roce 1931. Novinářům to řekl člen výkonného výboru hokejového klubu a učitel na gymnáziu Pavel Mlejnek.

V patnáctitisícovém městě byla zatím jen venkovní kluziště. Naději na vznik umělé plochy měli Turnovští už v 70. letech minulého století, tehdy ale z toho sešlo. Posledních deset let bylo k dispozici jen jedno menší kluziště v Nádražní ulici.

Jde o sedmý krytý zimní stadion v kraji, z toho dva jsou v Liberci. Hala má kapacitu hlediště 350 míst. Sportovci mají k dispozici sedm šaten. Na parkovišti je 134 míst, pro autobusy čtyři. Stadion nese jméno téměř zapomenutého turnovského rodáka, hokejisty, letce RAF Ludvíka Koška. V meziválečném období hrával v Turnově lední hokej, v dubnu 1944 se při návratu z operačního letu jeho bombardér zřítil a celá posádka zahynula. K uctění jeho hrdinské smrti se po válce až do roku 1952 v Turnově hrával hokejový turnaj.

Veřejnost bude moci stadion využívat pět dnů v týdnu, denně bude mít k dispozici až pět hodin. „Stadion bude prakticky otevřen pořád. Budou ho využívat i školy a hrát se tu budou dvě neregistrované ligy po šesti týmech,“ uvedl Jindřich Kořínek, jednatel Městské sportovní Turnov, která stadion provozuje. Delší bude i sezona, na stadionu se bude bruslit od září do konce března.

Zimní stadion se střechou ve tvaru listu je součástí budovaného sportovně rekreačního areálu Maškova zahrada na levém břehu Jizery v jižní části města. Stavět se bude v areálu dál, v létě se otevře ještě nové koupaliště s vodními atrakcemi, toboganem a skluzavkami. V areálu bude i in-line dráha, skatepark, dětská i sportovní hřiště. Celkově jde o projekt zhruba za 175 miliónů korun.

zpráva ČTK