Informace výrobců

Dřevostavby a minerální izolace

Moderní dřevostavby zaznamenaly v posledních letech veliký woodyboom. Dřevo je obnovitelným zdrojem stavebního materiálu. Minerální izolace je zase z recyklovaného materiálu. Chce-li někdo dřevostavbu, musí cítit jistou náklonnost k ekologii. Ke zdravému způsobu života.

Obr. 1Dřevostavba je jedinečná svou rozmanitostí. Můžete si pořídit srub, napodobeninu staré roubené chalupy a můžete mít i dřevostavbu, která se na první pohled neliší od domů postavených tradiční zděnou technologií. Dřevostavby mohou být difuzně otevřené, difuzně uzavřené.

Minerální izolace na bázi skla. Jakou zvolit?
Společnost dnes vytváří ohromné množství odpadu. Naštěstí je tu stavební průmysl, který pro některé druhy odpadu našel využití. Tepelná, akustická a protipožární izolace URSA jsou toho příkladem. Brání prostupu tepla, maximálně odolává hluku a eliminuje požární riziko staveb. Navíc s novými dřevo-stavebními časy přichází společnost URSA s novou řadou minerální izolace URSA PUREONE.

Minerální izolace URSA PUREONE je uživatelsky velmi příjemný izolační materiál. URSA PUREONE ze skelného vlákna je kompaktní, lehká, nedráždivá a pachově neutrální. Snadno se s ní manipuluje, snadno se instaluje. Naprosto zásadní je, že neobsahuje zdraví škodlivé zbytkové formaldehydy.

Je zájem o moderní dřevostavby?
Když si vzpomenete na první výstavu, která se týkala dřevostaveb, vybavíte si pár firem. Dnes je situace zcela odlišná. Vystavovatelů-výrobců stále přibývá. I společnost URSA chce přispět ke zdravému, ekologickému bydlení. Zaznamenáváme, že lidé už zdaleka neupřednostňují nejnižší cenu. Stále přibývá těch, které zajímá, v čem budou bydlet, jaké materiály realizační firma používá a je-li technologie funkční, účinná a hlavně nadčasová.

Proč použít v dřevostavbě minerální izolaci URSA
V nové generaci minerální izolace URSAPUREONE jsou zachovány tradiční silné stránky včetně výborných mechanických vlastností. URSA PUREONE nabízí skvělý poměr cena/výkon. Maximální výkon z hlediska tepelné, akustické a protipožární odolnosti. Minerální izolace URSA PUREONE SF 35 a URSA PUREONE SF 32 jsou z tohoto pohledu jedničkou na trhu – jsou zařazeny do kategorie A1 – nehořlavé.

Obr. 2a: Příčka bez minerální izolaceObr. 2b: Příčka s minerální izolací URSA PUREONEObr. 2c: Tlumení hluku pomocí minerální izolace URSA PUREONE

Velmi podceňovaným bodem v dřevostavbách a vůbec ve stavebnictví je akustika. Ochrana proti hluku patří mezi základní požadavky na stavby, ale ne vždy je řešena včas a ke spokojenosti konečného uživatele a majitele objektu.

Minerální izolace URSA PUREONE pracuje v konstrukci jako zvukopohltivá vložka. Bez ní by zvuk prostupoval konstrukcí mnohem rychleji a projevoval by se jako nepříjemný obtěžující hluk. Hluk se rapidně sníží a je odbouráván tlumicí vložkou. A právě tuto funkci v příčkách zastávají produkty URSA PUREONE TWP 37 a URSA PUREONE TWF 37.

Izolace URSA PUREONE musí být v konstrukci vzduchotěsně uzavřena. Vzduchotěsnost má pro fungování akustické izolace nepostradatelný význam. Čím těsněji budou obálkové konstrukce aplikovány, tím je minerální izolace výkonnější v pohlcování hluku.

Minerální izolace URSA PUREONE má kromě toho v konstrukci funkci ochrany stability prostředí a ochrany konstrukčních prvků. Nesmíme zapomenout, že konstrukční skladba nebude fungovat, pokud některá její část nebude funkční. Důležité je zajistit, aby konstrukce byly prováděny dle technologických předpisů výrobců, aby byly voleny technologie, které mají k sobě blízko a kooperují spolu.

Difuzně otevřená stěna
Difuzně otevřená konstrukce neznamená, že nedostatečně izoluje. Funguje na základě rozdílu tlaků mezi vnějším a vnitřním prostředím za použití materiálu s parobrzdnými účinky (URSA SECO PRO 2). Minerální izolace URSA PUREONE k tomu má nejvhodnější paropropustnou hodnotu rovnou číslu 1, tedy plně paropropustná (obr. 3).

Obr. 3a: Tepelná izolace URSA PUREONE aplikovaná mezi sloupky nosné konstrukce, z vnější strany s přidanou tepelnou izolací URSA PUREONE v příčném dřevěném roštu. Celková tloušťka izolace 200 mm.Obr. 3b: Tepelná izolace URSA PUREONE aplikovaná mezi sloupky nosné konstrukce, z vnější strany s přidanou tepelnou izolací URSA PUREONE v konstrukci zavěšené fasády – podélný rošt. Celková tloušťka izolace 340 mm.

Difuzně uzavřená stěna
Konstrukce difuzně uzavřená je postavena na principu nám známé střešní konstrukce. Konstrukce, do které je vložena minerální izolace URSA, je z vnější strany exteriéru opatřena difuzní folií URSA SECO 0,04 a ze strany interiéru parotěsnou zábranou URSA SECO 100 (obr. 4).

Obr. 4a: Tepelná izolace URSA PUREONE aplikovaná mezi sloupky nosné konstrukce, z vnější strany s přidanou tepelnou izolací URSA PUREONE v příčném roštu. Celková tloušťka izolace 200 mm.Obr. 4b: Tepelná izolace URSA PUREONE aplikovaná mezi sloupky nosné konstrukce, z vnější strany s přidanou tepelnou izolací URSA PUREONE v konstrukci zavěšené fasády – podélný rošt. Celková tloušťka izolace 340 mm.

podle podkladů firmy URSA CZ, s. r. o.