Soutěže

Stavba Roku 2022 – ocenění pro Sky Bridge 721

TAROS NOVA, firma z Rožnova pod Radhoštěm, je od včerejšího večera hrdým nositelem ceny za zcela mimořádnou realizaci stavby Sky Bridge 721, kterou obdržela u příležitosti jubilejního 30. ročníku této soutěže. Ocenění má podobu unikátního křišťálového razítka od významného sklářského designéra Ronyho Plesla vyrobeného sklárnou Rückl. Razítka, symbolizujícího poslední a zcela výjimečné „razítko“ v procesu celé realizace stavby.

Stavba roku je bezesporu nejvýznamnější událostí ve stavitelství a architektuře. V letošním, jubilejním 30. ročníku této soutěže bojovalo o umístění 79 tuzemských a 4 zahraniční stavby. Různorodost přihlášených staveb oproti předchozím ročníkům byla veliká, proto se organizátoři soutěže rozhodli pro udělení 10 cen.

Stavby hodnotí odborná porota a sbor expertů. Porotci, experti i rada programu věnují velkou pozornost co možná nejbližšímu seznámení se všemi nominovanými stavbami. Osobně navštíví a prohlédnou si každou z nich, aby je mohli nezávisle posoudit, což je podle expertů pro hodnocení zcela klíčové a nenahraditelné.

Sky Bridge 721Sky Bridge 721Sky Bridge 721

Jedinečné stavební a konstrukční dílo Sky Bridge 721 se již pyšní titulem nejdelší visuté lávky pro pěší na světě, což mu přineslo světový věhlas. Nachází se v Horském resortu Dolní Morava v oblasti pohoří Králického Sněžníku, proto vznikalo s maximálním ohledem a respektem k přírodě. Tomu byla přizpůsobena celá koncepce od designu až po výstavbu.

Subtilní konstrukce, která připomíná pavoučí nitku, vinoucí se nad malebným údolím Mlýnského potoka, je citlivě zasazená do přírody, aby nenarušovala krajinný ráz. Nebylo by výjimečným uměním překlenout vzdálenost 721m mezi dvěma hřebeny za pomoci těžké robustní mostní konstrukce, ale právě subtilní design byl největším konstrukčním, statickým i stavebním oříškem. Při vývoji prošla konstrukce velkou řadou změn, vzniklo 150 různých variant, než bylo dosaženo ideálního vzhledu, tvaru i parametrů.

Křehký vzhled, zároveň s pevností a stabilitou mostu, odborníci cení nejvíce a právě toto a zejména snahu postavit lávku s co nejmenšími dopady na okolní přírodu ocenila pětičlenná porota při jejím hodnocení.

Sky Bridge 721Sky Bridge 721Sky Bridge 721Sky Bridge 721

Za tímto úspěchem stojí všichni, kdo se na vzniku Sky Bridge 721 podíleli, investor, který nám dal příležitost, tým zaměstnanců TAROS NOVA a také dodavatelé prací, materiálu i služeb.

Design & Build / design, konstrukce, statika, realizace: TAROS NOVA a.s.
Investor: Horský resort Dolní Morava
Základní data:
Délka přemostění: 721 m
Výška nad zemí (v nejvyšším bodě): 95 m

Tisková zpráva
Foto: Denis Pagáč