Projekty, Průmysl a obchod

V Kolíně skončila oprava vlakového nádraží za 76 miliónů

Oprava vlakového nádraží v Kolíně skončila. Náklady dosáhly 76 miliónů korun. Opravena byla výpravní i vedlejší administrativní budova. Cestujícím budou k dispozici nové obchody, restaurace, kavárna, ale i nové toalety, řekli novinářům zástupci Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). V následujících letech chce SŽDC ještě vybudovat zcela nový podchod na druhou stranu nádraží.

Stavební práce začaly na podzim loňského roku. Výpravní budova má nová okna a dveře, orientační systém, vzduchotechniku i informační systém. Nové jsou také pokladny i haly pro cestující. „Železniční stanice Kolín je nejfrekventovanější ve středních Čechách, denně jí projde 19.000 cestujících. Po výstavbě nového autobusového terminálu navíc plní funkci důležitého přestupního uzlu. Jsem proto rád, že právě zde jsme dokončili jednu z rozsáhlejších rekonstrukcí výpravních budov,“ řekl generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda. Projekt zahrnoval zachování řady historických prvků, které připomínají bohatou historii stanice. „Tímto způsobem budeme postupovat i při renovaci dalších nádražních objektů,“ uvedl Svoboda. Zachován byl například oblíbený obraz příměstské elektrické jednotky 451 přezdívané žabotlam.

Na budovu nádraží by se v budoucnu měly vrátit také hodiny. Ředitel SŽDC podle svých slov chystá architektonický návrh hodin, které by následně byly na všech nádražích jednotné. Hodiny mají být jednoduché, možná v retro stylu. Během dvou až tří let chce SŽDC také začít stavět podchod na Starokolínskou ulici, která je na druhé straně nádraží u Labe. Město v této ulici plánuje vybudovat parkoviště pro 80 aut. Existuje také studie na stavbu parkovacího domu, který by ke zmíněným 80 parkovacím místům přidal ještě dalších zhruba 300. Nové parkoviště má ulevit dopravě v Kolíně. Lidé ze zálabské strany města by totiž mohli parkovat zde a nemuseli by projíždět městem na současná parkoviště.

Vlakové nádraží v Kolíně sousedí s autobusovým, u kterého skončila generální oprava loni. Náklady dosáhly zhruba 60 milionů korun a Kolínu pomohla s financováním oprav dotace. Zásadní myšlenkou nového autobusového nádraží je přechod mezi autobusovým a vlakovým nádražím suchou nohou. Nádraží využívají dálkové i regionální spoje. Cílem modernizace bylo usnadnit a urychlit přestupy, zvýšit komfort i přehled o aktuálních spojích.

zpráva ČTK