Projekty

Technopark Kralupy je dostavěný, výzkum začne příští rok

Technopark Kralupy je s předstihem dostavěný, výzkumné a vývojové práce Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) v Praze v něm začnou příští rok. Park bude zaměřen na stavební chemii a materiály. 

ČTK o tom informoval prorektor pro strategie a rozvoj VŠCHT Praha Milan Pospíšil. Stavba byla dokončena na začátku září, tedy o několik týdnů dříve než bylo naplánováno. Náklady na stavbu budovy parku a jeho vybavení dosáhnou celkem 260 miliónů korun, pokryje je ze 75 procent dotace z operačního programu ministerstva průmyslu a obchodu, zbytek uhradí VŠCHT Praha.

Nyní se koná tendr na přístrojové vybavení a připravuje se zkušební provoz budovy. „Teď připravujeme prostory pro výzkumnou a experimentální činnost a potřebné systémy pro provoz parku,“ uvedl Pospíšil.

V Technoparku bude působit celkem osm výzkumných skupin, které se budou věnovat stavebním, žáruvzdorným a izolačním materiálům, stavebním konstrukcím, rekonstrukci starých objektů, ale i recyklaci stavebních materiálů či mikrobiální kontaminaci staveb a materiálů.

VŠCHT Praha jedná s řadou firem ze stavebnictví, chemického průmyslu a výroby stavebních materiálů. „Řada oslovených firem projevila předběžný zájem na spolupráci v rámci Technoparku. Kontrakty však uzavřeny nejsou,“ informoval prorektor.

V Technoparku je také naplánována konkrétní spolupráce se základními a středními školami, která začne od roku 2015. „Připravuje se zajímavý program pro základní školy a speciální programy pro středočeské střední školy,“ doplnil Pospíšil.

zpráva ČTK