Průmysl a obchod

Majetek zkrachovalého Slezského kamene jde do prodeje

Majek společnosti Slezský kámen Jeseník, která je od loňska v konkurzu, jde do prodeje. Rozhodujícím kritériem chystaného výběrového řízení je výše nabídnuté ceny. Prodej Slezského kamene v červenci schválil věřitelský výbor i soud. ČTK informaci získala z dokumentů zveřejněných v insolvenčním rejstříku.

Insolvenční správce Ivo Šotek ve zprávě zaslané soudu uvedl, že investoři budou moci své nabídky na koupi Slezského kamene podávat do konce září. V prvním kole bude závod prodáván jako celek.

Slezský kámen i po prohlášení konkurzu pokračuje ve výrobě. Loni snížil ztrátu na 6 mil. Kč z 32,3 miliónu o rok dřív. Tržby firmy ale klesly na necelých 38 mil. Kč z 44,5 mil. Kč v roce 2013. Ekonomická situace Slezského kamene se podle Šotka zlepšila a stabilizovala. Za první čtyři měsíce letošního roku Slezský kámen vykázal tržby 9,8 mil. Kč a měl ztrátu 2,5 mil. Kč.

Firma nyní zaměstnává 110 lidí, což je zhruba stejný počet jako před prohlášením konkurzu. Správce ale upozornil, že kvůli prohlášení konkurzu Slezský kámen nemohl zahájit nové investiční akce, které by zlepšily jeho výrobní kapacitu.

Šest desítek věřitelů zkrachovalého Slezského kamene celkem nárokuje pohledávky za 217,5 mil. Kč. Největším věřitelem je firma Job Air Technic, která v Ostravě provozuje opravnu letadel a je v reorganizaci. Job Air Technic vybudoval podnikatel Daneš Zátorský, který stojí v čele představenstva Slezského kamene. Mezi další velké věřitele patří například Generální finanční ředitelství, Česká správa sociálního zabezpečení či zdravotní pojišťovny.

Společnost Slezský kámen loni soudu nabídla svoji reorganizaci. Vedení zadlužené firmy tvrdilo, že podnik by díky reorganizaci zaplatil značnou část svých dluhů a nemusel by propustit stovku zaměstnanců. Věřitelé ale v srpnu na své první schůzi v Ostravě dali přednost konkurzu.

Slezský kámen se zabývá těžbou a zpracováním kamene a výrobou litinových drtí a granulátů. Zhruba polovinu produkce firma vyváží do zahraničí. Majoritním vlastníkem Slezského kamene je ostravská stavební společnost VOKD.

zpráva ČTK