Materiály

Plasticiet – designové deskové materiály z recyklovaných plastů

Rotterdamský start-up Plasticiet vyvinul postup zpracování odpadního plastu na deskový materiál s všestranným využitím, například v interiéru pro výrobu nábytku a vybavení prostor i jako obklady. Značku v roce 2018 založili designéři Marten van Middelkoop a Joost Dingemans. Nyní nabízejí pět základních designů, ale technologie umožňuje kreativní výrobu nových prvků na jejich bázi.

Prvotní nápad na podobnou výrobu vyklíčil při cestě po Indii, kde se autoři setkali s řadou místních dílen a malých provozů, které zpracovávaly různé odpadní materiály, ať už se jednalo o bavlnu, plastové láhve nebo kovové součástky. Místní podnikatelé je dokázali přetvořit na nové funkční materiály, z nichž pak další řemeslníci vyráběli finální výrobky. Motivace všech byla samozřejmě spíše ekonomická než ekologická, ale výrobny byla bezesporu životaschopné. Podobný princip manufaktury se pak pokusili zakladatelé značky Plasticiet uplatnit i doma a jako vstupní materiál si vybrali plastový odpad. Cílem nebylo vyrábět finální výrobky, ale připravit materiál dále využitelný například pro designéry. Plasticiet nemá masovou výrobu. Každý materiál má tedy svůj příběh a je do značné míry originální podle toho, jaké suroviny se sejdou na vstupu.

Vstupní materiál, recyklovaný plast

Vstupním materiálem jsou termoplastové odpady (LDPE, HDPE), ať už odřezky z výroby, nebo úlomky vytříděné z komunálního odpadu. Plasticiet povětšinou používá čisté odpady z výroby, které nejsou zaprášené ani neobsahují kovové částečky nebo úlomky. Provádí se obvykle jen základní kontrola, jestli surovina neobsahuje cizorodé prvky. Pokud je ve vstupním materiálu prach, proseje se přes síto.

Problémem recyklovaných plastů je jejich variabilita. Někdy jsou vlastnosti přesně známy, hlavně u odřezků z výroby, jindy o konkrétních parametrech nejsou žádné informace a je třeba materiál nejprve poměrně intenzivně odzkoušet, zejména jeho chování při tavení.

Jakmile je testování dokončeno, je možné přistoupit k výrobě. Výrobní postup produktů Plasticiet s výjimkou novinky Mother of Pearl je obdobný, používá se shodné výrobní zařízení (pec, lis). Receptury se liší hlavně délkou doby tavení, kerá je odladěna při zmíněných vstupních testech materiálu. Teplota tavení se pohybuje mezi 210 a 280 °C. Materiál je umístěn do hliníkové formy a v ní vložen do pece. Následně je hmota lisována do desek o rozměru 800×800 mm s tloušťkou 9 mm. Poté je materiál ochlazen a následuje kontrola, zda má deska rovnoměrnou tloušťku v celé ploše a případně je deska vyrovnána. Finální úprava spočívá v obroušení kotoučovou bruskou a ošetření ochranným voskem. Současná výrobní kapacita manufaktury je 14 desek denně, ale ambicí je brzké rozšíření.

Desky jsou odolné vůči UV záření, mají i solidní mechanickou odolnost. Mohou být vystaveny teplotě až 71 °C. Materiál má objemovou hmotnost od cca 940 po 1200 kg/m3. Lineární teplotní roztažnost se v závislosti na vstupních surovinách pohybuje od 0,17 do 0,68 mm/10 °C. Materiály lze snadno opracovávat nástroji na dřevo, jen je třeba eliminovat zahřívání od tření například při řezání kotoučovou pilou. Otvory se doporučuje předvrtávat. Při horizontálním umístění desek, např. do polic, na plochy stolů atp. je potřeba nosná konstrukce obdobně jako u jiných deskových materiálů.

Materiál se zatím uplatnil hlavně v interiérech, ale ani venkovní použití není vyloučeno. Jelikož jde o nový produkt, zatím nejsou k dispozici oficiální zkoušky vlastností; v současnosti probíhá proces certifikace požárních vlastností.

Varianty produktů

▪ Rhinestone White a Black: Jde o bílý nebo černý deskový materiál, jehož základem je odpadní plast z výroby doplněný barevnými „kamínky“ z domovního odpadu. Ty lze i barevně vytřídit a vyhovět tak požadavkům designérů. Barevná směs se namíchá předem před tavením. Materiál má mírně zvlněný povrch.

▪ Nova: Odpadní plast přeměněný na desky s mramorovaným vzorkem. Kombinuje odpadní plasty z výroby a recyklované potravinové přepravky a odřezky z výroby čističek vzduchu.

▪ Blizzard: Obdobné vstupní suroviny jako Nova mají i desky Blizzard. Jsou měkčí a lze je lépe ohýbat.

▪ Chocolate Factory: Název desek je dán recyklovaným produktem – starými formami z čokoládoven, které mají různé pastelové barvy odlišující původní funkce.

Rhinestone BlackRhinestone WhiteNovaBlizzardChocolate Factory

Mother of Pearl

Posledním produktem vyvinutým pod značkou Plasticiet je řada pojmenovaná Mother of Pearl. Vzhled nového deskového materiálu je inspirován syrovostí přírodního kamene a jeho trvanlivostí. Výsledkem vývoje je „primitivní“, archetypální vzhled materiálu, který navozuje dojem trvanlivosti. Přitom jde také o recyklovaný plast. Materiál je výsledkem dvouletého vývoje, který musel překonat řadu překážek. Například bylo třeba vyřešit viskozitu, která je u každého vstupního materiálu jiná, i když se jedná o materiály na stejné bázi. Vývoj provázela řada praktických experimentů, na jejichž konci je materiál, který nabízí plastový odpad jako novou surovinu pro špičkové designové výrobky. „Neolitický“ vzhled se pak odráží v trojici finálních výrobků, které možnosti materiálu demonstrují – vznikla tak židle, stolek a polička s nezaměnitelným designem.

Vstupní materiál se také taví, ale od výroby předchozích produktů se proces liší tím, že je hmota hnětena a vytahována podobně, jako to dělají cukráři s karamelem. Během tohoto procesu je materiál vytahován a namnohokrát skládán, čímž se provzdušňuje. Drobounké bublinky zachycené ve hmotě průsvitného plastu odrážejí světlo a způsobují perleťový efekt. Vstupním materiálem jsou odřezky polykarbonátu používaného ve stavebnictví či elektrotechnice, nebo dokonce pro výrobu neprůstřelných štítů. Pro tyto prvotní účely musí být surovina naprosto čistá, odpad je ale výbornou surovinou pro Plasticiet.

Zpracovaná hmota se pak lisuje do finálního tvaru, z jednotlivých prvků se lepí konečné výrobky. Výsledný zrecyklovaný polykarbonát je velmi odolný. Největší dosavadní výlisky mají kolem 15 kg, výroba větších prvků je omezena jen možnostmi zařízení pro hnětení a mísení hmoty.

Plastového odpadu produkuje naše společnost ohromné množství. Kreativní postupy, jaké vytváří Plasticiet, jsou cestou, jak toto množství alespoň trochu zredukovat.

Mother of PearlŽidle, stolek a polička – Mother of PearlVybavení interiéru z materiálů RhinestoneVybavení interiéru z materiálů Rhinestone

Tabulka: Vlastnosti materiálů Plasticiet

Produkt Nova Rhinestone Chocolate Factory Blizzard
Materiál HDPE–LDPE HDPE–LDPE PC HDPE–LDPE
Povrch matný matný matný,
saténový, lesklý
matný
Tloušťka [mm] 9 9 10 9 nebo 17
Tuhost střední nízká vysoká nízká
Odolnost vůči poškrábání střední nízká vysoká nízká
Odolnost vůči UV záření vysoká vysoká střední vysoká
Teplotní odolnost [°C] 80 71 80 71
Objemová hmotnost [kg/m3] 940 940 1200 940
Lineární roztažnost [mm/10 °C] 0,17 0,17 0,68 0,17


Text: Ondřej Mika
Foto: archiv Plasticiet