Informace výrobců, Výplně otvorů

Okna DAFE-PLAST pro pasivní domy

Pasivní a nízkoenergetické domy jsou velkým tématem současné doby. Projektů s tímto zaměřením přibývá nejen v komerční, ale i v občanské výstavbě. Projekt pasivního domu musí splňovat velmi náročná kritéria a jedním z důležitých prvků jsou okna. Zásadní rozdíl mezi návrhem vhodných okenních systémů pro běžné a pro pasivní domy je zřejmý už v předprojektové přípravě. U pasivních domů je nutné do této přípravy zahrnout energetický audit a prověřit parametry osvitu budovy. Zejména při volbě velkých prosklených ploch je mnohdy zapotřebí řešit jejich zastínění, aby v letních měsících nedocházelo k přehřívání. Následný požadavek na konstrukci okenních výplní tedy zohledňuje nejen energetické úspory a reálné zisky sluneční energie, ale i světelný komfort v interiéru. Jedná se vždy o velmi podrobné vyhodnocení objektu, které nelze aplikovat paušálně na jiné domy.

Těsnost je prvořadá
Cílem návrhu je samozřejmě udržet maximum energie uvnitř domu, což znamená aplikovat správnou a odpovídající tepelnou izolaci včetně izolačních skel a také splnit kritérium perfektního utěsnění, které se následně měří blower-door testem. Maximální těsnost oken musí být dodržena nejen v připojovací spáře, ale i ve funkční spáře, to znamená mezi oknem a křídlem. Z toho důvodu se často používají u oken pro pasivní domy odlišné komponenty kování, které umožní, aby těsnění okna přilehlo na rám bez přerušení (jedná se o tzv. skryté kování). Zásadně se používají systémy, které mají tři roviny těsnění – vnější, vnitřní a středové. 

Schéma systému DAFE PUREX COMFORTSchéma systému DAFE PUREX COMFORT

Tepelněizolační vlastnosti a konstrukce okna
Okenní prvky musí mít odpovídající tepelněizolační vlastnosti, které jsou u pasivních domů definovány maximální hodnotou součinitele tepelné propustnosti Uw ≤ 0,8 W/m2.K. Společnost DAFE-PLAST používá ve všech případech okna typu PROGRESS, která jsou vyrobena z kompozitního materiálu RAU-FIPRO (nyní je na trhu již druhá generace tohoto materiálu RAU-FIPRO X) a do jejichž profilu jsou integrovány termomoduly (polyetylenové nebo melaminové vložky). S pomocí termomodulů vykazují okna PROGRESS spolehlivě menší hodnotu Uw, než je požadovaných 0,8 W/m2.K. Protože je zapotřebí u pasivního domu použít trojsklo, stavební hloubka oken musí být relativně velká, v tomto případě činí 86 mm. V konstrukci trojskla se u oken PROGRESS používá speciální rámeček Chromatech Ultra („teplý“ polymerový rámeček), který omezuje tepelný most na okraji skla. Standardně je tento rámeček naplněn materiálem pohlcujícím zbytkovou vzdušnou vlhkost, která se může v meziprostoru zasklení vyskytnout. Předprojektová příprava by měla rovněž definovat, jaké zasklení je z hlediska energetických, tepelných a světelných poměrů pro konkrétní okenní a dveřní prvky u daného objektu nejvhodnější. Zasklení musí nejen správně izolovat, ale také pustit do interiéru dostatek sluneční energie. Vše musí být dokonale vyvážené. 

Systém DAFE PUREX COMFORTPostup montáže systému DAFE PUREX COMFORTPostup montáže systému DAFE PUREX COMFORT

Způsob montáže okenních systémů 
Zásadní rozdíl u pasivních domů je také ve způsobu montáže oken. Aby bylo dosaženo optimálních tepelněizolačních vlastností, je nutné okno u pasivního domu usadit do izolačního prostředí a nikoliv přímo do zdiva nebo betonového monolitu. K tomuto účelu používá DAFE-PLAST osvědčený systém DAFE PUREX COMFORT, což je speciální izolovaný montážní rám, který se usadí pomocí ocelových kotev do konstrukce stěny. Vlastní okno se montuje dovnitř tohoto rámu. Cílem je dosáhnout nejen požadované tepelné izolace, ale zajistit také maximální mechanickou stabilitu okna s ohledem na použitý stavební materiál (plná cihla, dutinový pálený blok atd.) a vysoké zatížení – vlastní hmotností, tlakem a sáním větru atd. Řešení je vhodné i pro velké prosklené plochy, jako jsou například balkónové dveře, HST portály apod. Důležitým detailem je utěsnění připojovací spáry pomocí speciálních těsnicích pásků (například Contega), které zevnitř fungují jako parozábrana a z vnější strany obvodového pláště umožní vzdušnou vlhkost odvádět směrem ven a současně nepustí vodu dovnitř v případě náporových srážek. 

Okno DAFE ProgressRám se stíněním PROGRESS Alu Screen

Když je nutné zastínění oken
U pasivních domů s velkými prosklenými plochami je někdy nutné eliminovat přebytečné zisky sluneční energie. K tomuto účelu se používají různé stínicí prvky. DAFE-PLAST nabízí dva inovativní systémy, které řeší tento problém již v konstrukci okna při výrobě, což přináší uživatelům mnoho výhod a hlavně omezuje případný výskyt chyb při dodatečné montáži jiných stínicích systémů. Prvním z nich je systém PROGRESS Alu Screen, což je screenová roletka, která je pevnou součástí okna a nemá prakticky žádné požadavky na prostor kolem stavebního otvoru, jak tomu bývá u tradičních druhů stínicí techniky. Screenová clona z perforované tkaniny je vedena hliníkovými lištami. Vše je sestaveno již při výrobě vlastního okna. Pohon roletky zajišťuje trubkový elektromotor. Kromě základní funkce stínění toto provedení ještě mírně zlepšuje izolační a protihlukové vlastnosti okna, navíc nepřesahuje okenní rám. 

Ukázka realizace oken DAFE-PLASTUkázka realizace oken DAFE-PLAST

Druhým systémem je PROGRESS ALU EF+, u kterého je lamelová žaluzie zakomponovaná do hliníkového rámečku s dalším předsazeným sklem. Lehká a subtilní konstrukce je umístěna z vnější strany okna a společně tvoří velmi kompaktní celek. Rámeček je pochopitelně lakovaný stejným způsobem jako hliníkové obložky okna. Největší výhodou tohoto systému je vyšší stavební připravenost okna, což znamená značnou časovou úsporu a eliminace dodatečných chyb. Bonusem je rovněž mírné zlepšení tepelné izolace a zvukového útlumu (díky přidané vzduchové komoře s lamelami). 

Další informace najdete na stránkách www.dafe.cz.
podle podkladů firmy DAFE-PLAST Jihlava, s. r. o.