Informace výrobců, Výplně otvorů

Světlovody Lightway v pasivním domě u Staré Boleslavi

Cílem naší další cesty za realizací světlovodů Lightway je moderně řešený rodinný domek, ležící na okraji chatařské oblasti, de facto již v lese. Už ze samotného umístění domu je jasné, že se světlem to tu bude dost oříšek. Jedná se o rozlehlý, pasivní dům, který byl dokončen teprve nedávno. Dům leží na velkém pozemku a je doslova obehnán stromy. Za hranicí zahrady začíná hustě zalesněná plocha. Už to samo o sobě si říkalo o nějaké radikální řešení, co se dostatečného přívodu světla týče. Dle slov majitelky domu paní Lucie to v interiéru nebyla žádná sláva ani přes den za jasného slunného počasí. Dokonce již během stavby prý měli vyloženě strach, jak to v interiéru se světlem dopadne.

Projekt rodinného na zalesněné ploše
Během projektování byly původně ve hře i jiné alternativy přivedení světla do domu. Původně se počítalo se střešními okny. Klasické řešení, které ale skýtalo i dost otazníků. Předně by to představovalo poměrně náročné stavební práce, tím pádem i časovou náročnost a v neposlední řadě samozřejmě i výraznou finanční zátěž. Střešní okna mají nevýhodu například v zimním období, drží se na nich sníh. Časem se navíc mohou objevit i nepříjemné problémy v případě nedokonalého těsnění a tím pronikání vlhkosti do domu. Vzhledem k samotnému situování objektu byla i tato varianta nakonec zamítnuta.

Světlovody Lightway v pasivním domě u Staré BoleslaviSvětlovody Lightway v pasivním domě u Staré Boleslavi

Po zvažování různých možností padla volba právě na světlovody. A s přihlédnutím k okolnostem, náročnosti stavby a prostředí, kde se dům nacházel, byly nakonec světlovody Lightway tou nejlepší volbou. V úplně původním projektu se sice počítalo se světlíky, ale vzhledem k lokaci, typu stavby (rovné a převislé střechy) a náročnosti údržby z tohoto řešení nakonec sešlo.

Světlovody Lightway v pasivním domě u Staré BoleslaviSvětlovody Lightway v pasivním domě u Staré Boleslavi

„Světlovody už jsme znali, poprvé jsme se s nimi setkali již někdy před 20 lety v Izraeli, v budově soudu, kde nebyla vůbec žádná okna. Už tenkrát mě fascinovalo, jak dobře byl celý sál nasvícen – a to bez jediného okna nebo klasického světla. Technologie byly tenkrát ještě zcela jinde, ale systém to byl vlastně stejný,“ komentuje své seznámení s technologií světlovodů majitelka. Světlovody také měli ve svém domě instalovány vzdálení příbuzní, takže majitelé měli celkem slušnou představu, do čeho jdou.

Světlovody Lightway v pasivním domě u Staré BoleslaviSvětlovody Lightway v pasivním domě u Staré Boleslavi

Kolik světlovodů máš…
V novém domě paní Lucie je celkem osm světlovodů. Z toho je pět menších typů (Crystal 400), které se nacházejí ve třech chodbách domu – dvě chodby mají vždy po dvou a jedna, malá chodbička, je nasvícena jedním světlovodem. Tři velké světlovody Lightway (Crystal 600) jsou pak v obýváku a nad prvním a druhým schodištěm – vedou do dětských pokojíků v patře. Paní Lucie to komentuje: „V chodbách není jediné okno a světla tam jde z okolních místností opravdu minimum. Podobná situace byla i na schodištích. Byly jsme zvědaví – a docela jsme se i obávali – jaký přínos budou mít světlovody Lightway právě v těchto místech domu.“

Světlovody Lightway v pasivním domě u Staré BoleslaviSvětlovody Lightway v pasivním domě u Staré Boleslavi

Podle majitelů předčil výsledek očekávání. Světlovody perfektně plní svou funkci a světla přivádí do interiérů nad očekávání dostatek. Překvapivě i při zamračeném počasí nebo za soumraku, kdy je venku již relativně tma, září svetlovody v interiéru téměř jako ve dne. „Máme zde v domě hodně tmavých míst. Jak jsem již zmínila – chodby a schodiště. Světlovody tento problém krásně vyřešily a světla je dost i tam, kde jinak nejsou žádná okna. Jsme s výsledkem nad míru spokojeni,“ říká majitelka domu paní Lucie. A současně dodává, že světlovody Lightway jsou zároveň i ohromně praktické a v podstatě bezúdržbové. Díky jejich konstrukci na nich neulpí sníh ani voda. Problém nepředstavuje ani neustále padající jehličí a větvičky – a že je obojího všude kolem požehnaně. Zkrátka jednoduché, elegantní, ale 100% funkční řešení, které navíc i dobře vypadá a skvěle zapadá do celkového konceptu domu.
Jakub Brandalík
foto archiv společnosti Lightway