Veletrhy a výstavy

Ostrava představí na výstavě návrhy koncertní haly

Ostrava představí na výstavě návrhy na podobu nové koncertní haly, které vzešly z architektonické soutěže. Kromě vítězného návrhu z dílny newyorského architekta Stevena Holla si návštěvníci budou moci prohlédnout i představy dalších zahraničních architektů, kteří se soutěže účastnili. Součástí výstavy budou videa s názory významných hudebníků, architektů a dalších osobností, jež se vyjadřují k vizi koncertní haly i modelu vítězného návrhu.

Výstava ukáže i historický mobiliář Domu kultury města Ostravy, jehož součástí se nová koncertní hala stane. Slavnostní zahájení výstavy Koncertní síň pro Ostravu je plánováno na středu 2. října od 18 h na piazzettě u zastávky Elektra v Nádražní ulici. Poté bude výstava přístupná veřejnosti každý pracovní den od 14 do 18 h až do 1. listopadu. Návrhy si lidé budou moci prohlédnout v budově bývalého Galexu na nároží ulic Nádražní a Hollarova.

Dvoukolovou mezinárodní architektonicko-urbanistickou soutěž na koncertní halu zahájilo město loni v srpnu. Vítězem se stalo studio Steven Holl Architects z New Yorku s Architecture Acts z Prahy, které na základě smlouvy s městem zpracovává projektovou dokumentaci.

„Ostravané i návštěvníci města jistě ocení možnost seznámit se podrobně s vítězným návrhem, ale i s představami dalších uznávaných architektů,“ uvedl primátor Tomáš Macura (ANO).

Připomněl, že vítězné americké studio má na kontě realizace špičkové světové úrovně. „Vítězný koncept přináší nejen originální architekturu, ale také velmi zajímavé, byť náročné technické řešení, které je šetrné k životnímu prostředí, má dlouhodobou udržitelnost a nabízí nízké provozní náklady,“ míní Macura.

Koncertní hala bude novým zázemím pro Janáčkovu filharmonii Ostrava. Stavět by se měla začít v roce 2022. Náklady jsou odhadovány na 1,5 miliardy korun bez DPH. Kvůli financování stavby město zřídilo speciální účelový fond. Prozatím do něj vložilo z městského rozpočtu 250 miliónů korun a další peníze mají přibývat. V memorandu se k podpoře projektu zavázal i stát a kraj, které by měly přispět 600 a 300 miliónů korun.

zpráva ČTK