Projekty

Brno chystá projekty na opravy starých kanalizací za 260 miliónů

Město Brno plánuje v příštím roce začít na třech místech opravovat vodovody a kanalizace za 260 miliónů korun. Důvodem je zlepšit nevyhovující a zastaralý stav. Podle primátorova náměstka zodpovědného za investice Richarda Mrázka jsou tři projekty jedny z mnoha, v příštím roce by mohlo město do zastaralé vodovodní infrastruktury investovat až 600 miliónů korun.

První projekt se týká kanalizace a vodovodu v ulicích Chodská, Ruská a na Slovanském náměstí. Práce by měly trvat 15 měsíců a předpokládané náklady přesahují 130 miliónů. Další rekonstrukce vodovodu a kanalizace se dotkne ulic Dvorského a Polní. Délka výstavby je 17 měsíců a odhadované náklady činí 71 miliónů. Poslední projekt zahrnuje Poděbradovu ulici, doba výstavby počítá se 14 měsíci a náklady jsou 55 milionů.

Podle Mrázka by však mohlo město opravit zastaralé kanalizace a vodovody na více místech. „Na nájmu vybereme od společnosti Brněnské vodárny a kanalizace více než 600 miliónů. Proto budeme do vodovodní infrastruktury věnovat tuto částku. Máme seznam prioritních projektů podle stáří infrastruktury a tyto tři projekty jsou pouze jedny z mnoha,“ dodal Mrázek.

Kromě oprav plánuje Brno v příštích letech dostavět chybějící kanalizaci na některých místech v městských částech Bosonohy, Líšeň, Obřany, Tuřany a Brno-jih. Odhadované náklady jsou bezmála dvě miliardy a město se na to bude snažit získat dotaci z Evropské unie. Součástí má být i vybudování retenční nádrže Královky k zachycení odpadních vod i vody z přívalových dešťů. Podle Mrázka je Brno odkanalizované z 95 procent, přestože mělo být hotové všechno. „Byl to závazek České republiky v rámci přístupové smlouvy k Evropské unii, že budou odkanalizované aglomerace nad 2000 obyvatel. Proto to mělo být už asi před pěti lety,“ uvedl Mrázek. Jinak podle něj hrozí sankce. „Pokud Evropská unie pošle kontrolu a města mít kanalizaci nebudou, může dostat Česká republika pokutu, kterou pak bude uplatňovat na městech,“ řekl náměstek.

Brno loni dokončilo výstavbu kanalizace za dvě miliardy korun především v městských částech Ivanovice, Žebětín, Bohunice a Tuřany. Za dva roky vzniklo skoro 40 kilometrů kanalizace, na kterou se napojilo kolem 5000 lidí.

zpráva ČTK