Projekty

SŽDC vypsala tendr na prodloužení podchodu pod nádražím na Žižkov

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vypsala výběrové řízení na vybudování podchodu, který spojí pražské hlavní nádraží s Žižkovem. Projekt zahrnuje i lepší napojení do Vinohradské ulice a jeho náklady se odhadují na 856 miliónů korun. Uvedl to server E15.cz, kterému to řekl mluvčí SŽDC Marek Iliaš. Stavba má zlepšit spojení pro pěší, které je nyní problematické.

SŽDC má územní pravomocné rozhodnutí a schválený záměr projektu. Stavba může začít nejdříve na přelomu let 2019 a 2020 a vítěz tendru bude vedle prodloužení podchodu muset také například zajistit publicitu stavby. Pro veřejnost by měl být podchod otevřen koncem roku 2020.

„Prodloužení podchodu bude řešeno tak, aby bylo možné v budoucnu rozšířit nádraží o další ostrovní nástupiště v prostoru kolejí 32 a 34. Vyústění pěší trasy bude situováno do ulice Seifertova s možným propojením přes administrativní komplex CR-City,“ uvedl Iliaš. Napojení na městskou část Praha 2 bude podle něj navrženo do Vinohradské ulice po chodníku podél Legerovy ulice.

O lepší přístupnosti nádraží pro pěší se diskutuje řadu let. Protože do Italské ulice se nedá dostat od metra přímo a cesta vede oklikou přes křižovatku U Bulhara. Studenti Vysoké školy ekonomické, sídlící na přilehlém náměstí Winstona Churchilla, využívají služební železniční přechod a proti předpisům přecházejí kolejiště. Vysokoškoláci o vybudování přímého přístupu léta usilují. Složitá je i situace na straně u Vinohradské ulice, kde lidé chodí po úzkém obrubníku podél Legerovy ulice, kde je těsně míjejí auta jedoucí po magistrále.

zpráva ČTK