Průmysl a obchod

Výrobce stavebnin CRH prodal distribuční divizi v USA

Třetí největší dodavatel stavebního materiálu na světě CRH prodal svou americkou distribuční divizi firmě Beacon Roofing Supply za 2,63 miliardy USD (58,2 miliardy Kč). Zisk z prodeje chce použít na nové akvizice, uvedla firma v dnešním prohlášení.

CRH je největším dodavatelem stavebnin v Severní Americe, sídlo má však v Dublinu. Současně firma oznámila, že koupí předního dodavatele vápna a kameniva v Německu Fels za 600 milionů eur (15,7 miliardy Kč).

Makléřská společnost Davy upozornila, že prodej majetku ve Spojených státech je v souladu se strategií firmy, která se snaží přesunout svůj kapitál do majetku s vyšší výnosností, napsal Financial Times.

Téměř dvě třetiny zisku firmy pocházejí z USA, kde aktivity firmy v posledních letech podpořily zvýšené výdaje státu. V Evropě je CRH druhým největším distributorem stavebního materiálu a největším výrobcem cementu, kameniva a betonu k okamžitému použití. Vlastní také podíl v cementárně Lafarge Holcim a největšího výrobce stavebnin v Británii Tarmac.

Originál tiskové zprávy najdete zde.

zpráva ČTK