Články, Informace výrobců, Střechy

Nová fólie DELTA-MAXX X firmy Dörken byla prověřena extrémním testem

Nová pojistná hydroizolace DELTA-MAXX X představuje absolutní špičku v oblasti bezpečnosti proti propadnutí, zatížitelnosti a pevnosti. Kromě toho nová patentovaná technologie umožňuje spolehlivé slepení přesahů fólie i při teplotách pod bodem mrazu. Firma Dörken podrobila svou novou vysoce pevnou pojistnou hydroizolaci extrémní zatěžkávací zkoušce – prostřednictvím Daniela Wildta, nejsilnějšího muže Německa 2013.

Nová vlajková loď rodiny DELTA-MAXX se jmenuje DELTA-MAXX X. Tato nová pojistná hydroizolace nově určuje měřítka firmy DÖRKEN v oblasti bezpečnosti proti propadnutí, zatížitelnosti, pevnosti materiálu a spolehlivosti spojení přesahů slepených při nízkých teplotách. Fólie se skládá z velmi robustního a stabilního nosného flísu a osvědčeného elastického polyuretanového povrstvení, které zabezpečuje vysokou difuzní schopnost a základní funkční vlastnosti materiálu: na jedné straně vodotěsnost a na straně druhé vysokou paropropustnost. Jedinečné pevnostní vlastnosti nosného flísu, tvořeného z nekonečných polyesterových vláken, jsou výsledkem originálního výrobního procesu. Pro pokrývače, tesaře a klempíře, kteří tuto mimořádně pevnou a vůči mechanickému zatížení extrémně odolnou fólii použijí, to znamená maximální bezpečnost při práci na střeše, a to i tam, kde jsou velké rozestupy mezi střešními latěmi.

Nová fólie se vyznačuje pevností až 500 N/5 cm jak v příčném, tak i podélném směru. S takovými vlastnostmi DELTA-MAXX X zcela bezpečně zabrání propadnutí a tím splňuje i podmínky normy DIN 4426 pro velkoformátové krytiny. Další výhodou je vysoká pružnost materiálu bez omezení jeho funkčnosti, pokud dojde k šlápnutí nebo pádu na fólii. Povrch s velmi účinnou protismykovou úpravou umožňuje bezpečnou manipulaci s fólií i při vlhkém počasí. Snižuje se tak závislost pokládky na počasí, což se může projevit v úspoře času i nákladů.

Výhodou pro pokládku v chladných ročních obdobích je optimalizovaný samolepicí okraj, sloužící k okamžitému vodotěsnému a větrotěsnému spojení přesahů. Pro tento účel je fólie vybavena po obou okrajích pásu dvojitou lepicí zónou. Spojení je prováděno systémem lepidlo do lepidla a díky tomu je spoj okamžitě funkční. Poprvé bylo tímto způsobem použito speciální lepidlo odolné vůči nízkým teplotám. Nová patentovaná technologie umožňuje spolehlivé slepení fólií i při nepříznivých povětrnostních podmínkách a teplotách pod bodem mrazu, a to až do –10 °C. I v takovýchto kritických podmínkách je zajištěn bezpečnostní standard.

DELTA-MAXX X je s hodnotou Sd menší než 0,15 m podle EN ISO 12572 určena pro střechy se zateplením na celou výšku krokve a splňuje směrnici německého cechu pokrývačů ZVDH pro pojistné hydroizolace v třídě UDB-A. Díky tomu může být fólie použita i jako dočasné zastřešení. Fólie DELTA-MAXX X se vyznačuje také vysokou odolností vůči krupobití (až do 130 km/h), čímž vytváří druhý ochranný štít pod tvrdou krytinou. Kromě toho fólie úspěšně prošla testem hnaného deště v TU Berlin a splňuje požadavek zvýšené odolnosti vůči stárnutí podle směrnice ZVDH. Fólie je těžko hořlavá (B1 podle DIN 4102) a teplotně odolná od –40 °C až do +80 °C. Plošná hmotnost fólie je 210 g/m². Na českém a slovenském trhu je fólie DELTA-MAXX X k dispozici od ledna 2015 u odborných prodejců stavebního materiálu.

Testováno silákem
Třicetileté zkušenosti, nákladný vývoj a výsledky rozsáhlých laboratorních měření umožnily dosáhnout vysoké kvality fólií DELTA-M AXX X. Na potvrzení speciálních vlastností nové fólie podrobila firma Dörken tuto pojistnou hydroizolaci obzvlášť tvrdému testu. Daniel Wildt, nejsilnější muž Německa z roku 2013, odzkoušel tento materiál speciálním způsobem – v různých disciplínách jako na mezinárodních soutěžích siláků.

Na začátku se testovala bezpečnost proti propadnutí, kdy byla fólie natažena přes pneumatiku položenou na bok. I při plném zatížení 125 kg živé váhy Daniela Wildta se fólie nezačala trhat. Jako následující disciplína byly na programu „stones of strength“. Při tomto testu je 120 kg těžká kamenná koule zabalena do fólie DELTA-MAXX X jako bonbón. Při disciplíně „truck pull“ musel Daniel Wildt dostat do pohybu nákladní auto a odtáhnout jej na vzdálenost 25 m. Nasazen nebyl běžný postroj, ale DELTA-MAXX X, která v šířce 1,50 m tažení 12,5 tuny těžkého náklaďáku bez potíží zvládla.

Navzdory značné snaze se Danielu Wildtovi nepodařilo slepený spoj roztrhnout

Na závěr se celý testovací tým přemístil do kryté lyžařské haly, kde se měla testovat lepicí schopnost samolepicích okrajů v podmínkách pod bodem mrazu při tamějších –5 °C. Navzdory značné snaze se Danielu Wildtovi nepodařilo slepený spoj roztrhnout.

Videa k jednotlivým siláckým disciplínám s DELTA-MAXX X naleznete na www.strongmaxxx.de.

podle podkladů společnosti Dörken