Projekty

Praha vypíše v červenci tendr na opravu Lapidária na Výstavišti

Praha vypíše v červenci tendr na rekonstrukci Lapidária na Výstavišti v Praze 7 a přístavbu nové budovy, která s ním bude propojena. Náklady zakázky mají být maximálně 580 miliónů korun, konečná cena bude záležet na výsledku řízení.

Vyplývá to z materiálu, který schválili pražští zastupitelé. Do přístavby plánuje vedení města umístit Slovanskou epopej Alfonse Muchy, jejíž část je nyní na výstavě v Brně a druhá v depozitáři Galerie hlavního města.

Lapidárium se nachází za hlavním vstupem na Výstaviště. Jde o jeden z původních pavilonů jubilejní výstavy z roku 1891, který je nyní v dezolátním stavu. První exponáty v něm byly instalovány sedm let po Jubilejní výstavě a sbírka byla poprvé představena veřejnosti v roce 1905. Kvůli havarijnímu stavu byla budova mezi lety 1967 a 1993 uzavřena.

Nový dům má zrcadlově odrážet půdorysem i hmotou budovu Lapidária. Z urbanistického hlediska má novostavba doplnit historickou budovu. Výstavní prostor, v kterém by byla plátna umístěna, by byl vysoký 11,5 metru a zároveň by nabízel dostatečný odstup od rozměrných obrazů.

Epopej byla dlouhé roky umístěna na zámku v Moravském Krumlově, odkud byla před volbami v roce 2010 převezena do Veletržního paláce v Praze, kde byla nějakou dobu vystavena. V minulosti byla pro vystavování díla plánována mimo jiné stavba nové budovy na Letné nebo na Těšnově. Ani jedna nevznikla. Loni plátna na několik týdnů vycestovala do Japonska, kde je vidělo přes 660 000 diváků.

Cyklus obrazů tvoří 20 velkých pláten, které Mucha maloval od roku 1910 dalších 18 let. Praha se o obrazy dlouhodobě soudí s Muchovým příbuzným Johnem Muchou, který tvrdí, že město se vlastníkem cyklu nikdy nestalo, protože nesplnilo umělcovu podmínku a nevybudovalo pro plátna samostatné výstavní prostory. V uplynulých dnech v médiích prohlásil, že pokud Praha výstavní prostor vybuduje, přestane se soudit.

zpráva ČTK