Informace výrobců

Rekonstrukce bazénu v bratislavské SPŠ – čísla drah vyřezal z dlaždic RAKO vodní paprsek

Studenti Střední průmyslové školy stavební a geodetické v bratislavské městské části Ružinov mohou opět využívat plavecký bazén v budově své školy. Ten díky nedávné rekonstrukci po 15 letech obnovil provoz. Finální vzhled bazénové hale dodaly speciální keramické obklady série POOL značky RAKO Object.

Plavecký bazén se dlouhodobě nevyužíval, technologie mezitím zastaraly, topení přestalo fungovat. Pro znovuotevření tak byla nutná kompletní rekonstrukce, která zahrnovala nejen výměnu podlah, příček či otvorových výplní, ale i výměnu technické infrastruktury. Bylo nutné realizovat nové elektroinstalace, vyměnit vzduchotechniku i bazénovou technologii. V rámci úprav došlo i na rekonstrukci šaten, sprch a sociálních zařízení.

Na finálním vzhledu bazénové haly a přilehlých prostor se podílela značka RAKO, která dodala přibližně 1400 m² keramických obkladů značky RAKO Object (série ColorTWO a Pool) a RAKO Home (série Cemento). Kromě plošných keramických prvků se uplatnily i speciální keramické tvarovky, celkem asi 3000 ks.

Rekonstrukce bazénu v bratislavské SPŠ – čísla drah vyřezal z dlaždic RAKO vodní paprsekRekonstrukce bazénu v bratislavské SPŠ – čísla drah vyřezal z dlaždic RAKO vodní paprsek

Barevná harmonie i bezpečnost
V hale s bazénem ladí praktické a esteticky působivé barvy, jako jsou světle šedá a bílá, s barvami typickými pro bazény, světle modrou a tmavě modrou. Keramická bazénová vana byla realizována z materiálů RAKO Object, konkrétně světle modrých dlaždic sérií ColorTwo a Pool. Série ColorTwo se opakuje také na sloupech u bazénu. Stěny bazénové haly pokryly keramické obkládačky ColorOne formátu 20×40 cm v bílém odstínu, který zpestřuje tmavě modrá. U vstupu k sociálním zařízením pro ženy nahrazuje tmavě modrou červená barva, což ulehčuje orientaci návštěvníků.

Bezpečnost zajišťují oblé hrany sloupů i schodů, konkrétně venkovní průběžná hrana, tvarovka ze série ColorTwo. Uklouznutí v nejbližším okolí bazénu předchází světle modré dlaždice formátu 10×10 cm ze série Pool s reliéfním povrchem a protiskluzností pro bosou nohu typu C. Stejný typ dlaždic se v bílém odstínu uplatnil na horní části skokanských bloků.

Paprsek vyřeže i drobné detaily
Označení drah zajišťují číslice umístěné na čelních stranách bazénu. Ty byly pro tuto realizaci vyřezány na míru vodním paprskem v závodě Horní Bříza. Technologie řezání vodním paprskem je využívána především pro úpravy formátů katalogového sortimentu keramických obkladů RAKO. V posledních letech je ale stále častěji poptáváno speciální vyřezávání vodním paprskem dle požadavků zákazníka. Technologie umožňuje vyřezat jakýkoliv tvar z materiálů RAKO všech formátů, včetně opravdu drobných detailů.

S modrými tóny v bazénu a jeho nejbližším okolí harmonizuje světle šedá podlaha ze série Cemento. Plochy z dlaždic formátu 60×60 cm osvěžila na okrajích schodů mozaika v tmavším odstínu ze stejné série. Série Cemento se uplatnila také na podlahách toalet, sprch a šaten. Na stěnách sprch ji doplnily obkládačky ColorOne, stejně jako v bazénové hale.

Rekonstrukce bazénu v bratislavské SPŠ – čísla drah vyřezal z dlaždic RAKO vodní paprsekRekonstrukce bazénu v bratislavské SPŠ – čísla drah vyřezal z dlaždic RAKO vodní paprsek

Podrobnosti o projektu:
Celkový objem: cca 1400 m² keramických obkladů RAKO + 3000 ks tvarovek
Realizace keramických obkladů: od 11/2017
Dokončení rekonstrukce: květen 2018
Návrh finálního designu: Projektový tým RAKO, Martin Kureš
Návrh výrobkové skladby: Projektový tým RAKO, Ing. Ľudovít Bulla

podle podkladů společnosti Lasselsbereger