Průmysl a obchod

Kingspan zvedl tržby na rekordní 3 miliardy

Královéhradecký výrobce stavebních sendvičových izolačních panelů Kingspan loni zvýšil tržby o 18 procent na dosud nejvyšší tři miliardy korun z předloňských 2,55 miliardy korun. Zisk podniku klesl na 98 milionů korun z předloňských 202 miliónů korun. V Česku je firma v sendvičových panelech lídrem trhu s podílem asi 28 procent. Firma to uvedla ve výroční zprávě, kterou založila do Sbírky listin hradeckého krajského soudu.

Hradecký Kingspan patří stejnojmenné irské společnosti a je předním výrobcem sendvičových panelů pro opláštění budov v Česku. „Situace na trhu zůstává ve znamení ostrého konkurenčního boje a tlaku na ceny našich výrobků, zejména v době zvyšování nákladů vstupů. Jsme však nadále schopni na trhu posilovat na úkor našich konkurentů,“ uvedl ve zprávě výrobní ředitel Jan Bican. Loňská výroba podle něj dosáhla rekordních 4,38 miliónu metrů čtverečních panelů.

Většinu produkce firma z Hradce Králové vyváží. Loni export vzrostl o 18 procent na 2,28 miliardy korun a na celkových tržbách se podílel 76 procenty. „Jednoznačným tahounem vývozů zůstalo Německo, dále naše výrobky směřovaly do Rakouska, Švýcarska, Maďarska, na Slovensko a do Polska,“ uvedl Bican.

Odbyt v Česku společnost loni zvýšila také o 18 procent na 727 miliónů korun. Průměrný počet zaměstnanců podnik loni zvýšil o devět procent na 398 lidí z předloňských 365.

zpráva ČTK