Projekty

Jihlava odloží na příští rok tři stavby kvůli nezájmu stavbařů

Město Jihlava odloží na příští rok tři investice, protože se do výběrových řízení nepřihlásily stavební firmy nebo chtěly podstatně vyšší cenu. Zakázky se podle údajů na webu města týkaly dopravního terminálu v ulici Na Dolech, rekonstrukce Hradební ulice a úprav chodníků se zastávkami MHD v průmyslové zóně Hruškové Dvory. Na nedostatek stavebních kapacit narážejí v tomto roce radnice i jinde v kraji.

Investičních akcí je podle náměstka Vratislava Výborného na trhu přebytek, stavební firmy se navíc potýkají s nedostatkem materiálu. „Mělo by se to řešit systémově, vypsat výběrové řízení dříve, aby měly firmy možnost si včas objednat stavební materiál a zajistit vše potřebné,“ uvedl.

V ulici Na Dolech, kde zastavují vlaky, autobusy i trolejbusy, město připravuje stavbu budovy se zázemím pro cestující i řidiče MHD. O zakázku za devět milionů korun nestála žádná firma. Město teď vyjednává možnost posunutí termínu čerpání slíbené dotace.

Stavbaři neměli zájem ani o zakázku v předpokládané hodnotě 3,6 miliónu Kč na úpravy zastávek MHD, chodníků a přechodů pro chodce u závodu firmy Mokov v Polenské ulici.

Radnici se letos nepodaří uskutečnit ani úpravy v dopravně vytížené Hradební ulici, jíž prochází silnice II. třídy. Kvůli opravě Brněnského mostu prováděné krajem tam je letos objížďka. Připravený městský projekt počítá v Hradební ulici s rozšířením odbočovacího pruhu a vznikem pruhu pro MHD. Práce chtěla mít radnice hotovy do konce října, kdy oprava mostu skončí. Podle předpokladu měly stát okolo 11 miliónů Kč. Jediná stavební firma, která se o zakázku zajímala, chtěla o šest miliónů víc.

„Takové navýšení částky si město nemůže dovolit,“ uvedl Výborný. Nové výběrové řízení by podle něj mělo město vypsat tak, aby se stavba uskutečnila například o prázdninách, kdy je menší hustota dopravy.

Schválený rozpočet krajské Jihlavy počítá pro letošek s investičními výdaji za více než 280 miliónů Kč. Mezi již zahájené patří například stavba nové mateřské školy Na Dolech se 100 místy, která bude stát 84 miliónů Kč.

zpráva ČTK