Průmysl a obchod

Skanska loni zvýšila provozní zisk o osm procent, tržby klesly

Stavební firma Skanska ČR a Slovensko loni zvýšila provozní zisk meziročně o 8,2 procenta na 382 miliónů korun. Tržby klesly o 10,1 procenta na 14,2 miliardy korun. Na setkání s novináři to řekl ředitel společnosti Skanska ČR a Slovensko Michal Jurka.

„Růst zisku při nižším obratu jsme dosáhli jednak lepším řízením projektů v oblasti nákladů, efektivním využíváním vlastních kapacit, tak i úspornými opatřeními a lepším řízením rizik,“ uvedl Jurka. Loni nicméně Skanska pociťovala úbytek velkých veřejných zakázek, dodal.

Firma loni získala nové zakázky za 16,03 miliardy korun, meziročně o tři procenta méně.

Zisková marže, která ukazuje, kolik procent z tržeb připadá na zisk, loni vzrostla ze 2,2 na 2,7 procenta. „S tím ale nejsme spokojeni. Minimální cíl všech jednotek v rámci koncernu je 3,5 procenta. A naše ambice by mohla být ještě o něco vyšší,“ řekl Jurka. Inženýrské stavitelství se na tržbách podílelo ze 60 procent, zbytek připadal na pozemní stavitelství. Počet zaměstnanců firmy zůstal zhruba na 4000.

Mezi největší projekty Skansky patří stavba nového úseku dálnice D1 na Slovensku mezi obcemi Budimír a Bidovice. Hodnota zakázky, kterou firma získala loni v létě, je zhruba 5,3 miliardy korun.

zpráva ČTK