Projekty

Břeclav má za 15 miliónů parkovací věž pro kola

V Břeclavi u hlavního nádraží je nová parkovací věž pro kola. Nabízí skoro 120 míst, z nich jsou 102 pro kola nebo elektrokola a 16 pro dětská kola. Většinu nákladů pokryla dotace, řekl ČTK mluvčí radnice Jiří Holobrádek. Poplatek je pět korun za 24 hodin. Kola jsou hlídaná, a proto je jejich uložení bezpečnější.

„Do konce července by měla být zkolaudovaná a bezprostředně poté začne sloužit cyklistům,“ uvedl mluvčí. Základy vznikly loni na podzim, montáž pak začala na jaře. „Jedno zaparkování trvá od přistavení kola k věži po vydání parkovacího lístku 16 až 23 vteřin podle patra, do kterého automatický výtah kolo umístí,“ uvedl Holobrádek. Platí se až po vyzvednutí kola. „Držitelé In-karty Českých drah mají prvních 24 hodin parkování zdarma. Platit lze pouze mincemi všech velikostí, automat vrací drobné,“ dodal mluvčí.

Prostor ve věži i před ní je monitorovaný kamerami městské policie, takže cyklisté mají kola v bezpečí. „Před věží mohou cyklisté použít pumpu k nafouknutí kola, v nejbližší době bude instalovaná také nabíječka elektrokol,“ informoval Holobrádek.

Břeclavská věž pro kola je sedmá v České republice. „Zkušenosti z jiných měst ukazují, že zájem o parkovací věže je. Věřím tomu, že i Břeclavané tuto službu ocení a budou parkovat především dražší kola a elektrokola tímto bezpečným způsobem,“ uvedl místostarosta Svatopluk Pěček.

Náklady na věž a její připojení byly 14,7 miliónu korun. Město získalo skoro 11 miliónů na dotacích. Přes deset miliónů bylo z Evropské unie, další peníze dostalo z Ministerstva pro místní rozvoj a zbytek dalo ze svého.

zpráva ČTK