Projekty, Průmysl a obchod

Litoměřice jsou dalším městem s parkovací věží pro kola

V Litoměřicích zahájila celoroční provoz parkovací věž pro kola. Cyklisté mají možnost si ve vysokém proskleném objektu uschovat až 118 kol. Parkovací systém funguje bez obsluhy. Úschova i vyzvednutí kola trvá několik vteřin. Podobné věže mají v Hradci Králové či Přerově.

Cyklista, který si zde bude chtít uložit své kolo, přijede ke vstupu a najede s kolem do vyhrazeného prostoru. Stiskne tlačítko a vyzvedne si lístek s čárovým kódem. O umístění kola do věže se postará samoobslužný parkovací systém. Při vyzvednutí majitel pouze načte čárový kód, zaplatí poplatek za uschování ve výši pět korun na den a automat mu kolo vydá zpět.

Majitelé IN karty Českých drah mají parkování ve věži zdarma. Bezpečnost v objektu zajišťuje podle litoměřické radnice kamerový systém napojený na městskou policii. Ve věži mohou parkovat lidé i dětská kola a není nutné sundávat z kola tachometr či tašky a nosiče. Kolo je pojištěno proti poškození a krádeži. Součástí stavby je veřejná mechanická pumpa, kterou je možné dofouknout nejen jízdní kolo, ale také kočárek, invalidní vozík nebo koloběžku.

Cyklověž je na strategickém místě u autobusového i vlakového nádraží, nedaleko cyklostezky a v těsné blízkosti centra města. Na výstavbu získalo město dotaci 12,4 miliónu korun. Celkové náklady projektu činily 14,1 miliónu. Město upravilo také okolí věže.

zpráva ČTK