Průmysl a obchod

Fatře se loni zvýšily tržby na 3,8 miliardy

Napajedelské společnosti Fatra, která patří k největším zpracovatelům plastů v zemi, se loni zvýšily tržby na 3,8 miliardy korun. V roce 2016 činily 3,7 miliardy korun. Společnost loni vykázala zisk po zdanění 227 miliónů korun, což je o 70 miliónů méně než v předchozím roce. Uvádí to výroční zpráva společnosti.

„K meziročnímu poklesu zisku došlo zejména vlivem nárůstu cen surovin a dále byl zaznamenán růst některých položek režijních nákladů, jako osobních nákladů, přepravného, pojistného,“ uvádí se ve výroční zprávě.

Na zvýšení tržeb se významně podílely tržby segmentů izolačních fólií, podlahovin či speciálních výrobků. Firma, která je součástí koncernu Agrofert, vyrábí také PVC granulát, plastové profily, obalové folie, paropropustné fólie, svařované výrobky, vstřikované i tvarované výrobky.

Export se na celkových tržbách podílel 66 procenty, což je podobné jako v předchozím roce. „V absolutní hodnotě se export meziročně zvýšil o 64 milionů Kč,“ píše se ve zprávě. Společnost loni zaměstnávala 1286 lidí, o rok dříve jich bylo 1221. Průměrná hrubá mzda loni činila 26 602 korun, v roce 2016 to bylo 26 081 korun.

Fatra staví novou válcovnu, investuje do ní 1,4 miliardy korun, jde o největší investici v novodobé historii firmy. Posílí tak výrobu podlahových krytin i izolačních fólií. Nový komplex bude kromě hlavní budovy s válcovací a laminační linkou zahrnovat také další objekty, převíjecí a balicí linky, recyklaci i logistické zázemí. Přínosem nové linky bude také to, že umožní výrobu podlahové krytiny v rolích o šířce až dva metry a lepší kombinaci materiálů s ohledem na konkrétní trhy. Firma by vzhledem k nové válcovně měla postupně přijmout více než sto lidí. V plném provozu by nová válcovna měla být na konci roku 2019, již nyní však firma uvádí do provozu některé technologické celky.

zpráva ČTK